ABVAKABO FNV

Zorgen nog niet nodig!

Moeten we ons zorgen maken om ons pensioen vanwege de kredietcrisis? Gelukkig nog niet! Maar de kredietcrisis kan, ook op de korte termijn, wel gevolgen hebben. Hoe zit het nu precies?

De reserves van de pensioenfondsen zijn verminderd. Pensioenfondsen bouwen namelijk vermogen op met de premies die ze ontvangen. Uit dit vermogen wordt later jouw pensioen betaald. In de tussentijd wordt een deel van het vermogen belegd op de beurs en dat betekent dat pensioenfondsen niet ongevoelig zijn voor ontwikkelingen op de beurs.

Gelukkig hebben de Nederlandse fondsen de afgelopen jaren flinke buffers opgebouwd om tegenvallers op de beurs te kunnen opvangen. Het vermogen van de meeste pensioenfondsen is daarom nog steeds voldoende om alle pensioenen uit te betalen. De huidige malaise op de financiële markten heeft wel gevolgen voor de rendementen van de fondsen over dit jaar en de ontwikkeling van het vermogen. Het is mogelijk dat de indexatie, het middel waarmee de koopkracht van jouw pensioen op peil blijft, hierdoor wordt beïnvloed.

In de pensioenfondsen, waar ABVAKABO FNV in het bestuur is vertegenwoordigd, bestaat de intentie om de pensioenen volledig te indexeren en daarmee de koopkracht van de pensioengerechtigden te behouden. Het pensioenfondsbestuur bepaalt jaarlijks of indexatie verleend kan worden en is mede afhankelijk van de dekkingsgraad. Dit is de verhouding tussen het vermogen en de verplichtingen van het fonds. Deze verhouding wordt uitgedrukt in een percentage dat aangeeft hoe groot het vermogen is ten opzichte van de waarde van de pensioenverplichtingen. Als er sprake is van een dekkingstekort, dan wordt er geïndexeerd en zal de koopkracht van de pensioengerechtigden achteruit gaan.

Op dit moment is nog niet te zeggen wat het gevolg van de huidige situatie is voor de indexatie van 1 januari 2009. Veel pensioenfondsbesturen beslissen pas in december of en in hoeverre er wordt geïndexeerd.