Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Toezeggingen hulpmiddelen

Toezeggingen hulpmiddelen

Kamerstuk, 10 november 2008

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

GMT/VDG 2888849

10 november 2008

In het AO Pakketadvies van 25 juni jl. heb ik toezeggingen gedaan op het gebied van hulpmiddelen (VWS 2008.59). Ik heb toegezegd dat ik u schriftelijk zou informeren over:
o de uitvoeringstoets Heroriëntatie Hulpmiddelen van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ), en
o het aantal instanties dat betrokken is bij de indicatie voor alarmeringshulpmiddelen.

In het project Heroriëntatie Hulpmiddelen is sprake van een nauwe samenwerking tussen VWS en het CVZ. Het CVZ heeft een belangrijke rol via het doen van de uitvoeringstoets. Dit heb ik middels mijn brief aan het CVZ van 26 september jl. nogmaals willen onderstrepen. Daarbij heb ik aangegeven wat ik van belang vind in de aanpak van de uitvoeringstoets.
Voor verdere details verwijs ik u naar de bijgevoegde brief.

De uitvoeringstoets heeft een relatie met de vraag over het aantal instanties dat betrokken is bij de indicatie voor alarmeringshulpmiddelen. Alarmeringshulpmiddelen worden nu op medische indicatie (Zvw) óf op een indicatie voor participatie (Wmo) verkregen. Het aantal instanties dat zich bezig houdt met de indicatie hangt dus af van de persoonlijke situatie van de cliënt.
Met de afronding van de uitvoeringstoets in 2009 verwacht ik voldoende basis te hebben om de alarmeringshulpmiddelen te kunnen overhevelen naar één regeling, waardoor het aantal betrokken instanties drastisch wordt beperkt.
Het CVZ heeft mij over de alarmeringshulpmiddelen al geadviseerd in haar pakketadvies. Ik wil echter geen versnipperde overheveling van afzonderlijke hulpmiddelen. Ik geef er de voorkeur aan om het in zijn totaliteit te beslissen over een eventuele overheveling. Dit zal naar mijn mening niet alleen voor de betrokken uitvoeringsinstanties, maar ook voor de burger het meest duidelijk zijn.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink