Stadsdeel Westerpark Amsterdam


Stadsdeel Westerpark presenteert begroting 2009

Stadsdeel Westerpark investeert komende jaren in basisscholen

10 november 2008

Met een aanzienlijke investering in klantgerichte dienstverlening en nieuwe huisvesting voor basisscholen richt Stadsdeel Westerpark de blik op de toekomst. In de begroting voor 2009 die het dagelijks bestuur aan de Deelraad presenteert wordt tijdig ingespeeld op de digitalisering van diensten die verband houden met de Wet op de Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Ook wordt vooruitgelopen op de verwachte groei van het aantal schoolgaande kinderen in Stadsdeel Westerpark door uitbreiding en nieuwbouw van scholen.

Het Stadsdeel Westerpark staat er financieel goed voor met een sluitende begroting en ook een solide dekking voor meerjarige verplichtingen. Het dagelijks bestuur kiest voor een toekomstvaste begroting, waarin ook rekening is gehouden met een sterke terugval van de ISV-middelen (Integrale Stedelijke Vernieuwing) na 2009.

Binnen de totale begrotingsruimte van 45 miljoen euro wil het stadsdeel ruim 10% besteden aan nieuwe prioriteiten. De extra uitgaven in de derde begroting van dit college - dat in de Deelraad wordt gesteund door een raadsmeerderheid van PvdA en Groen Links - worden deels gefinancierd door een besparing op de operationele kosten van het stadsdeel. Daarnaast is er een bescheiden groei van de middelen die de gemeente Amsterdam volgend jaar beschikbaar stelt via het stadsdeelfonds.

Digitale service
Stadsdeel Westerpark gaat in 2009 de dienstverlening aan burgers en bedrijven verder digitaliseren en de loketdiensten klantvriendelijker inrichten. De openingstijden van de afdeling Burgerzaken zijn onlangs uitgebreid. Burgers kunnen nu al op afspraak terecht voor een paspoort of rijbewijs.

Ook door het invoeren van een speciaal vergunningenloket worden de wachttijden geleidelijk verkort. Verder wordt vanaf volgend jaar de participatie van burgers in projecten en andere vormen van bestuurlijke inspraak digitaal ondersteund.

Nieuwbouw basisscholen
Vanaf 2009 reserveert Stadsdeel Westerpark jaarlijks een half miljoen euro voor de uitbreiding en nieuwbouw van basisscholen in het stadsdeel. Met de aankoop en verbouwing van de dependance van de Rijk Kramerschool in de Van Oldenbarneveldstraat is een investering gemoeid van 4,8 miljoen euro. Volgend jaar worden plannen uitgewerkt voor de verplaatsing van de basisscholen de Spaarndammer en de Catamaran naar de Houthaven.

In 2009 start in een aantal schoolgebouwen een pilotproject gericht op het leefklimaat. In het belang van voldoende frisse lucht in de klaslokalen worden ventilatiesystemen vernieuwd. Ook het energiebeheer van een aantal scholen wordt duurzamer gemaakt.

Talentontwikkeling jeugd en jongeren
Komend jaar zet het stadsdeel diverse projecten in gang die jeugd en jongeren moeten stimuleren bij de ontwikkeling van hun talenten. In de Staatsliedenbuurt kunnen zij gebruik maken van een ruim aanbod op het gebied van sport, muziek, kunst, cultuur en natuur voor alle kinderen. In de Spaarndammerbuurt bestaat al zo'n `wijkarrangement' met culturele en sportorganisaties, die na schooltijd een reeks van activiteiten aanbieden gericht op kinderen uit de buurt.

Talentontwikkeling jeugd en jongeren is een speerpunt van het jeugdbeleid van het stadsdeel. Voorjaar 2009 opent het stadsdeel een Jongerenservicepunt, dat jongeren uit heel Westerpark advies en begeleiding biedt bij vragen over opleiding, werk en andere keuzes die bepalend zijn voor hun toekomst.

In 2009 opent ook de Brede School in de Zeeheldenbuurt na een uitgebreide verbouwing haar deuren. Hierin zijn onderwijs en diverse voorzieningen op het vlak van jeugdzorg en welzijn zijn geïntegreerd. Verder start volgend jaar het Ouder- en Kindcentrum (OKC), waarin het consultatiebureau het opvoedsteunpunt en een aantal andere voorzieningen voor kinderen en ouders onder één dak worden gebracht.

Ruimte voor bomen
Een forse uitgavenpost in 2009 is de aanpak van problemen die samenhangen met de groei van boomwortels onder het wegdek en de trottoirs. In een aantal buurten van Stadsdeel Westerpark veroorzaakt dit hoge onderhoudskosten. Het dagelijks bestuur kiest voor een duurzame oplossing waarbij bomen deels worden vervangen of verplaatst. Waar mogelijk wordt door grondverbetering de groeirichting van de worstelstelsels in een gunstige richting gecorrigeerd.

Uitgangspunt is dat er volop ruimte blijft voor bomen in het straatbeeld en Westerpark zijn uitstraling als groen stadsdeel behoudt. In de komende vier jaar wordt deze aanpak in totaal EUR 700.000 uitgetrokken. Los van dit programma zal het stadsdeel volgend jaar weer een groot aantal nieuwe bomen planten op daarvoor geschikte plekken in groenzones, langs straten en in binnentuinen.

Buurt en cultuur
Het dagelijks bestuur wil buurtbewoners van Stadsdeel Westerpark meer betrekken bij de activiteiten en voorzieningen die worden aangeboden in het Cultuurpark Westergasfabriek. Om dit te stimuleren, zal bioscoop het Ketelhuis - ook wel `de huiskamer van de Nederlandse film' genoemd - in 2009 laagdrempelige activiteiten aanbieden zoals gratis open luchtvoorstellingen. Het buurtgericht cultuuraanbod voorziet ook in `open doek voorstellingen'; dit is de vertoning van eigen filmpjes door buurtbewoners.

Ondernemersklimaat
Het winkelgebied in de Spaarndammerstraat krijgt een stimulans. In de begroting is 50.000 euro gereserveerd voor ondersteuning van winkeliers die hun ondernemerschap willen verbeteren. Ook wordt voor de gevelaankleding in de Spaarndammerstraat - evenals die in het winkelgebied rond het Hugo de Grootplein - een vergoeding beschikbaar gesteld voor de winkelbedrijven.

In het belang van bedrijvigheid ontvangt het ondernemershuis `West binnen de Ring', waarin Stadsdeel Westerpark samen met drie andere stadsdelen participeert, volgend jaar een financiering van 60.000 euro. De dienstverlening die het ondernemershuis biedt aan startende ondernemingen voorziet in een grote behoefte. Westerpark is bestuurlijk trekker namens de vier stadsdelen en wil met dit bedrag de service aan beginnende bedrijven in Westerpark voor de komende jaren veiligstellen.

Klimaatbeleid
Bovenop de lopende programma's voor energiebesparing en duurzame bouwontwerpen stelt Stadsdeel Westerpark volgend jaar 30.000 euro aan subsidies beschikbaar voor de aanleg van zonnepanelen. Het programma voor de zonnepanelen is gekoppeld aan een landelijke subsidieregeling.

Daarnaast start een experiment met begroeiing op de platte daken van woningblokken. Mosbeplanting op het dak tempert de effecten van schommelingen in de buitentemperatuur en vermindert het warmteverlies. Het stadsdeel zal volgend jaar zijn programma voor de inkoop van duurzame producten en diensten uitbreiden.

Speelvoorzieningen
Evenals in voorgaande jaren wordt ook in 2009 veel geld uitgetrokken voor speelvoorzieningen voor verschillende leeftijdsgroepen. Het gaat om voetbalkooien op diverse plaatsen, speelveldjes, een postzegelpark in de Van Beuningenstraat en vernieuwing van bestaande speeltoestellen in de straten.

Volgend jaar start de aanleg van het vernieuwde Ruigspeelterrein tussen de sporen, noordelijk van het Westerpark. In een aantal fasen verschijnen hier waterpartijen en klimtoestellen. In 2009 is hiervoor 200.000 euro beschikbaar, onder meer voor de begeleiding van spelende jongeren op deze locatie.

Vaststelling begroting
De Deelraad van Stadsdeel Westerpark vergadert op 2 december over de begroting, waarbij moties kunnen worden ingediend. Voorafgaand wordt op 25 november ook in de Fora Samenleving en Ruimte en Financiën gesproken over de afzonderlijke begrotingshoofdstukken. Op 16 december stemt de Deelraad over de moties en wordt de begroting voor 2009 vastgesteld.