Provincie Utrecht

Provinciale Staten stellen begroting vast

10-11-2008 -

Provinciale Staten hebben tijdens de begrotingsbehandeling op 10 november de begroting voor 2009 vastgesteld. Tijdens de algemene beschouwingen brachten de politieke partijen verschillende onderwerpen naar voren. Een aantal oppositiepartijen gaf aan de financiële ruimte van PS in de begroting te klein te vinden. Zij dienden daarom een motie in om de vrije ruimte van PS te herstellen. Deze motie kon echter niet op een meerderheid in de Staten rekenen. Verder werd aandacht gevraagd voor een gedegen financiële dekking voor de toekomst voor de polder Groot Mijdrecht Noord. Een motie van de SP om zoveel mogelijk te investeren in duurzame fondsen, kon op Statenbrede steun rekenen.

De PvdA gaf aan het te betreuren dat het college ervoor gekozen heeft het tekort dat ontstaat door het bevriezen van de opcenten, te financieren uit de vrije ruimte van PS. Zij dienden hiervoor een motie in mede namens GroenLinks, SP, D66 en Partij voor de Dieren, waarin zij het college opdroegen de financiële vrije ruimte van PS in ere te herstellen. Deze motie kon echter niet op een meerderheid rekenen. Een tweede motie pleitte ervoor om bij woningbouw in het Groene Hart van de rode contouren uit te gaan en te proberen het Rijksbeleid van migratiesaldo nul hierop aan te passen. Ook deze motie werd verworpen. Om de uitvoering van de Kaderrichtlijn Water voorspoedig te laten verlopen dienden zij, mede namens GroenLinks en de Partij voor de Dieren, een amendement in dat voorziet in de financiering van een tekort van bijna 700.000 euro in drie projecten. Dit amendement werd aangehouden, nadat de gedeputeerde aangaf eerst meer zicht te willen krijgen op hoe het project gaat verlopen.

Het CDA was blij dat de nieuwe beleidsaccenten nu al in de begroting verwerkt zijn. Zij spraken uit dat de komende periode gericht moet zijn op het uitvoeren van de ambities. Trots was het CDA op het bereikte resultaat van 10 miljoen euro voor Soesterberg, dat mede door een sterke lobby van gedeputeerde Krol bereikt is. Speciale aandacht vroeg het CDA voor de financiële dekking voor de plannen voor de toekomst van de polder Groot Mijdrecht Noord.
De SP gaf aan een vrije ruimte van twee miljoen op een begroting van bijna 600 miljoen veel te weinig te vinden. De SP refereerde aan de publiciteit die provincies hebben gekregen in de huidige kredietcrisis en diende een motie in om een zo groot mogelijk deel van het vermogen van de provincie onder te brengen in duurzame fondsen. Deze motie werd met algemene stemmen aanvaard. De SP sprak verder haar complimenten uit over de wijze waarop de provincie investeert in de jeugdzorg en de cultuur in de provincie. Ook waren zij heel tevreden met het bevriezen van de opcenten.
De VVD benadrukte dat zonder investeringen in asfalt, een verkeersinfarct onafwendbaar is. Zij pleitten er dan ook voor om bij vertragingen niet te aarzelen de provinciale regierol krachtig op te pakken. Zij vroegen het college om in beleidsvoorstellen een economische effectrapportage op te nemen. Ook gaf de VVD aan, dat zij eraan willen werken om binnen bestaande programma's het gebruik van duurzame energie te stimuleren en belemmeringen weg te nemen. Zij spraken hun waardering uit voor de defensieve wijze van beleggen door de provincie.
GroenLinks benadrukte dat de provincie het verschil kan en moet maken en dat dit niet wordt bereikt door het versnipperen van de beschikbare gelden over diverse kleinere projecten. Daarom zien zij deze begroting als een gemiste kans. Zij dienden een motie waarin zij, mede namens D66, het college vroegen in de komende voorjaarsnota als doelstelling op te nemen aan het eind van deze coalitieperiode een eigen vermogen te hebben van 100 miljoen euro. Deze motie werd na beantwoording door GS aangehouden tot de operatie `Stofkam 2' is uitgevoerd en er meer bekend is over de positie van het eigen vermogen. Omdat zij in de begroting de uitwerking van het amendement `woon-werkverkeer fiets' misten, verzochten zij, mede namens D66, PvdA en SP, GS in een tweede motie alsnog uitvoering aan dit amendement te geven. Deze motie werd verworpen. Een derde motie, mede ingediend door D66 en de SP, vroeg om het inwinnen van juridisch advies over de verdeelsleutel bij publieksuitingen, omdat dit wellicht in strijd is met de neutraliteit die de overheid dient te hanteren. Deze motie werd ingetrokken, nadat de commissaris van de Koningin aangaf dit juridisch te zullen toetsen. Tot slot dienden zij een motie in waarin zij het college verzochten twee extra aspecten te betrekken bij het uitwerken van de aanbevelingen uit het onderzoek naar de onderbesteding. Deze motie kon niet op een meerderheid in de Staten rekenen.
De ChristenUnie sprak haar waardering uit voor het bevriezen van de motorrijtuigbelastingen en het actief bouwen aan een eigen vermogenspositie. Ook waren zij enthousiast over de strategiediscussie. Zij benadrukten dat de provincie achterloopt bij de realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur en dat het van belang is, ook economisch gezien, om hier extra aandacht aan te besteden. D66 voegde aan de onderwerpen people, planet en profit, de termen pride en priority toe. Zij gaven aan dat we trots moeten kunnen zijn op de behaalde resultaten en dit ook moeten uitstralen. Meer prioriteit moet volgens hen worden gegeven aan het wegwerken van de onderbesteding en hokjescultuur. De onderbesteding is vooral te wijten aan interne oorzaken zoals het niet realistisch plannen binnen projecten. D66 diende mede namens GroenLinks, PvdA en SP een motie in waarin zij het college opdracht geven met een notitie te komen over het verbeteren van de prestatie-indicatoren. Deze motie werd verworpen.
De SGP was blij dat de begroting financieel gezond en krachtig is. Het uitgangspunt om de ambities waar te maken, rechtvaardigt de grote financiële impuls die de provincie doet. Er is sprake van investeren en niet potverteren. De SGP hield een krachtig pleidooi om in het komende traject over bestuurscultuur een centrale plaats in te ruimen voor hoe de oppositie en de coalitie met het dualisme omgaan. De SGP merkte verder op dat de zorgen over de economische ontwikkelingen niet aan Utrecht voorbij gaan.
De partij voor de Dieren gaf aan blij te zijn met de plannen voor het versneld uitvoeren van de EHS, het opstellen van het actieplan Dierenwelzijn en het oog hebben voor groen bij woningbouw. Zij dienden, mede namens de SP, D66 en Mooi Utrecht, een motie in, waarin zij het college verzochten om bij de aanbesteding van de catering de eis te stellen dat de catering minimaal 90 procent biologisch is. Ondanks dat vele partijen de intentie van harte konden onderschrijven vonden zij het percentage te hoog en daarom niet in te kunnen stemmen met de motie.
Mooi Utrecht keek vooruit naar 2040 en vroeg daarbij vooral aandacht voor de kwaliteit van het democratisch proces en de betrokkenheid van de burger. Concreet vroegen zij het college om te stoppen met gedwongen samenvoegingen van gemeenten en niet van bovenaf te regeren.

Meer informatie: Pauline Bredt, telefoon 030-258 2522