Forum


9 december 2008
jaarlezing

Integratie in de wijken: Op weg naar
een nieuwe vitaliteit

FORUM-Jaarlezing 2008 door Martien Kromwijk

In de FORUM-Jaarlezing analyseert een gezaghebbende persoon ingrijpende maatschappelijke veranderingen en de gevolgen die deze hebben voor specifieke groepen in de multiculturele samenleving.

Vele - soms heftige - gesprekken, discussies en openbare debatten gaan over wonen en wijken en de rol van woningbouwcorporaties daarbij. Bijna twee jaar na de start van het huidige kabinet is het goed om de mening van een corporatie zelf te vernemen: wat gaat goed in de wijken, wat kan beter, wat schort eraan?

De vierde FORUM-Jaarlezing wordt daarom dit jaar uitgesproken door Martien Kromwijk, voorzitter Raad van Bestuur van WoningcorporatieWoonbron in Rotterdam, een kenner bij uitstek van het dagelijkse leven in de wijk.
Rondlopend in de wijken zie je dat de integratie duidelijk vooruit gaat. Deze stelling van Kromwijk is gebaseerd op persoonlijke verhalen van wijkbewoners en op het proeven van de sfeer door er rond te lopen. Wat zijn de indrukken die Martien Kromwijk heeft gekregen? Ziet hij al een trend dat het de goede kant op gaat? Wat voor - voorzichtige - conclusies durft hij op basis van zijn `insideinformatie' te trekken?

Martien Kromwijk is voorzitter van de Raad van Bestuur van Woonbron. Hij stapte ooit over van het Gemeentelijke Woningbedrijf Rotterdam naar de innovatieve corporatie De Samenwerking uit Spijkenisse. Na de fusie met woningcorporatie Maasoevers werd hij een van de drijvende krachten van de stedelijke vernieuwing in het Rotterdamse Hoogvliet. Mede door de fusie met Woonbron en later Delftwonen is hij ook nauw betrokken bij de vernieuwing in Delfshaven, IJselmonde in Rotterdam en de Poptahof in Delft. Daarnaast is hij bestuurslid van de Internationale Bouwtentoonstelling Rotterdam-Hoogvliet en KEI kenniscentrum stedelijke vernieuwing.
Programma FORUM-Jaarlezing 2008
13.30 uur Inloop
14.00 Welkom door Sadik Harchaoui, voorzitter Raad van Bestuur van FORUM
14.15 FORUM-Jaarlezing 2008 door Martien Kromwijk 15.15 Pauze
15.45 Panel reageert op de lezing
16.30 Aansluitend een borrel

Eerdere FORUM-Jaarlezingen
2005: Abram de Swaan: De botsing der beschavingen en de strijd der geslachten.
2006: Michael Zeeman: `Scheef elke schacht, gebarsten 't kapiteel'. Over de teloorgang en de noodzaak van elitevorming in Nederland. 2007: Valerie Frissen: De digitale diaspora. De virtuele realiteit van de multiculturele samenleving.

Datum en plaats
dinsdag 9 december 2008
14.00 - 16.30 uur
Beatrixzaal van het Groothandelsgebouw
(100 meter van het station, ingang Zalencentrum Engels), Stationsplein 45
3013 AK Rotterdam

jaarlezing FORUM
Programma Jaarlezing FORUM 2008
downloaden >

Nadere informatie
Peter Zwaga (FORUM),
tel.: 030-2974254
e-mail: p.zwaga@forum.nl

Aanmelden
U kunt zich aanmelden via het online aanmeldingsformulier > U krijgt een bevestiging van
uw aanmelding.