Universiteit Maastricht

Persberichten 2008

10 november 2008
UM deelt mee in OCW-subsidie voor excellentiebevordering Minister investeert ruim twee miljoen in programma Onderzoeksgestuurd Leren

Minister Plasterk heeft vandaag in het kader van het Sirius Programma een subsidie van ruim twintig miljoen euro uitgereikt aan universiteiten en hogescholen, voor investeringen in trajecten voor excellente bachelorstudenten. Ruim twee miljoen gaat naar de Universiteit Maastricht voor de realisatie van het programma Onderzoeksgestuurd Leren. Enkele honderden bachelorstudenten gaan naast hun bachelorstudie volwaardig meedraaien in onderzoeksprojecten van de wetenschappelijke staf.

De geselecteerde studenten werken gedurende een semester in kleine groepen onder begeleiding van een gerenommeerde onderzoeker aan een onderzoeksvraag. Ze formuleren hun onderzoeksvraag, zoeken een passende methodologie en verrichten vervolgens onderzoek. Zo leren ze zelfstandig mee te denken en mee te werken met de onderzoeker. Kleinschaligheid is essentieel, omdat alleen dan het leerproces in een klassieke meester-gezel relatie gestalte krijgt.

De onderzoeksthema's beperken zich tot de universitaire zwaartepunten en zijn multidisciplinair. Omdat de studenten betrokken zijn bij langer lopende onderzoeksprojecten van universitaire staf, wordt het mogelijk voor opeenvolgende groepen studenten te werken aan de voortgang van dat onderzoek. Bovendien wordt steeds de mogelijkheid geboden om de resultaten van het onderzoek te vertalen naar een praktische context, in de vorm van stages, het vervaardigen van een beleidsadvies of het organiseren van conferenties. Binnen dit programma wordt samengewerkt met een aantal Engelse universiteiten: Warwick, Lincoln, Leeds en Birmingham. Dit netwerk wordt verder uitgebouwd, onder andere met partners in de Verenigde Staten zoals de University of Delaware.

In totaal heeft het ministerie van OCW EUR40 miljoen ter beschikking gesteld uit de aardgasbaten voor stimulering van excellente bachelorstudenten in de jaren 2008-2012. De gesubsidieerde instellingen hebben volgens de expertcommissie aangetoond dat zij minimaal de top 5% van de studenten bereiken en minimaal de helft van de voorgestelde activiteiten zelf financieren. In totaal zijn er 37 aanvragen ingediend door 40 instellingen (11 wo en 26 hbo).