Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Vier vrouwen ontvangen MEERVOUD-subsidie

10 november 2008

Sinds 2002 reikt NWO-gebied Aard- en Levenswetenschappen (ALW) jaarlijks de MEERVOUD uit. Dit is een subsidie voor MEER Vrouwelijke Onderzoekers als Univeristair Docent. ALW koos dit jaar uit dertien inzendingen de vier beste voorstellen. De onderzoeksters ontvangen ieder een bedrag van 213.263 euro om daarmee als Universitaire Docent hun onderzoek uit te kunnen voeren.

Onconventionele T-cellen

Ildiko van Rhijn van de faculteit Diergeneeskunde van de UU wist een subsidie in de wacht te slepen met haar onderzoeksvoorstel over onconventionele T-cellen in vee. Volgens haar kan onderzoek bij groot vee een goede aanvulling zijn op het meer gebruikelijke onderzoek op muizen. In vee zijn een aantal niet-conventionele T-cellen aanwezig die gelijk zijn aan menselijke T-cellen. Muizen hebben deze T-cellen niet. Onderzoek op groot vee kan een model bieden voor de werking van deze T-cellen in de mens.

Zaadverspreiding van planten

De Utrechtse ecologe Merel Soons wil de komende jaren met haar MEERVOUD-subsidie meer inzicht krijgen in biodiversiteit. Zij onderzoekt de invloed van zaadverspreiding van planten op lokale en regionale biodiversiteit. Zij maakt voor dit onderzoek niet alleen gebruik van data uit het veld, maar zet ook experimenten op en maakt mechanistische modellen om zo de ontwikkeling van biodiversiteit in kaart te kunnen brengen.

Signalering in dendritische cellen

Biomedisch onderzoeker Joke den Haan van het VU medisch centrum kreeg de subsidie voor haar onderzoek naar dendritische cellen. Dendritische cellen vertonen een hoge mate van functionele diversiteit. Deze heterogeniteit wordt mede beïnvloed door de rol die signaalmoleculen in de dendritische cellen spelen. Den Haan wil in haar onderzoek onder andere de werking van deze signaalmoleculen in de homeostase in kaart brengen.

Samenwerking in stamcellen

Ook Biologe Ester Piek ontvangt dit jaar een MEERVOUD-subsidie. Zij wil de komende tijd onderzoek gaan doen naar de differentiatie van mesenchymale stamcellen. Zij wil nagaan hoe twee stoffen, c-Myc en BMP-2, samenwerken om differentiatie van de mesenchymale stamcellen in gang te zetten en in verdere stadia te beïnvloeden.

MEERVOUD

Met het MEERVOUD-programma wil NWO de doorstroom van vrouwelijke post-docs naar hogere wetenschappelijke posities bevorderen. Met de verkregen subsidie wordt een tijdelijke positie voor Universitair Docent gecreëerd, met de garantie dat de persoon daarna doorstroomt naar een vaste aanstelling. Dit jaar was er grote belangstelling voor het MEERVOUD-programma. Vorig jaar waren er nog zeven aanmeldingen, dit jaar dertien. Het niveau van de voorstellen was bovendien erg hoog.