Gemeente Sittard-Geleen


151_2008

Staatssecretaris Van Bijsterveldt bezoekt Sittard-Geleen

Sittard-Geleen, 5 november 2008 - Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) bezoekt op 10 november de provincie Limburg in het kader van landelijke afspraken om het voortijdig schoolverlaten terug te dringen. Van 15.30 tot 17.00 uur woont de staatssecretaris een presentatie bij over de Zuid-Limburgse situatie in 'de Biesenhof' aan de Biesenweg 1 te Geleen. De organisatie hiervan is in handen van de Xaveriusschool in Sittard-Geleen. Namens de regio Zuid-Limburg verzorgen de wethouders Berry van Rijswijk (Sittard-Geleen), Riet de Wit (Heerlen) en Jacques Costongs (Maastricht) een gedeelte van de presentatie, waarvoor ook andere ketenpartners zijn uitgenodigd. Wethouder Berry van Rijswijk (Onderwijs):'Tijdens deze bijeenkomst is het van belang om ook het voorkomen van voortijdig schoolverlaten in het speciaal onderwijs blijvend te benadrukken. In de Westelijke Mijnstreek is het aantal schoolverlaters afgelopen jaar met 25 procent teruggelopen naar aanleiding van acties van het Regionaal Bureau Leerplicht/RMC Westelijke Mijnstreek.'

Voortijdig schoolverlaten heeft landelijk een hoge prioriteit en de overheid probeert dit samen met de partners, die betrokken zijn om jongeren zelfstandig in de maatschappij te laten functioneren, te bestrijden. Met name het voorkomen van voortijdig schoolverlaten is van belang. De regio Zuid-Limburg werkt in dit kader op subregionaal niveau van Westelijke Mijnstreek, Parkstad Limburg en Maastricht Mergelland, hard om het aantal voortijdig schoolverlaters te reduceren.

Extra aandacht gaat bij deze bijeenkomst uit naar de zogenaamde 'cluster IV' scholen (speciaal onderwijs) en de wijze waarop wordt vormgegeven aan de eerste beginselen van passend onderwijs en tegelijkertijd het voorkomen van voortijdig schoolverlaten. Passend onderwijs is de ontwikkeling die het voor elke leerling mogelijk maakt optimaal gebruik te maken van de onderwijsvoorzieningen en alle ondersteuning die daarbij noodzakelijk is.

Het doel van deze bijeenkomst is daarom: 'In gezamenlijkheid zoeken naar de wijze waarop nieuwe kansen voor jongeren van het speciaal onderwijs gecreëerd kunnen worden om voortijdig schoolverlaten te voorkomen en deze doelgroep een goede opleiding en ondersteuning bieden voor nu en voor de toekomst'.


---