Gemeente Bergen


---

Persuitnodiging

Datum 5 november 2008
Plaats Nieuw Bergen

Landelijke Dag van de mantelzorg
Wethouder Buiting overhandigt attentie aan mantelzorger

Maandag 10 november is de landelijke dag van de mantelzorg. In heel Nederland worden activiteiten georganiseerd om de mantelzorgers in het zonnetje te zetten. In de gemeente Bergen gaan een aantal vrijwilligers op pad en bezorgen bij 80 mantelzorgers een attentie. Ook wethouder Buiting gaat op pad om een attentie te bezorgen.

Wij nodigen u hiervoor uit. Maandag 10 november bent u vanaf 10.00 uur van harte welkom in het gemeentehuis. Alle vrijwilligers worden dan door wethouder Buiting ontvangen. Om 10.30 uur gaat iedereen op pad, wethouder Buiting bezoekt een mantelzorger in de directe omgeving van het gemeentehuis, op loopafstand.

De 80 mantelzorgers in de gemeente Bergen zijn aangemeld door diegene voor wie ze zorgen, of door anderen die vinden dat deze mantelzorgers wel een extraatje verdienen. Enige tijd geleden zijn hiervoor oproepen geplaatst.

Mantelzorg is de zorg voor chronisch zieken, gehandicapten en hulpbehoevenden door familieleden, vrienden, kennissen en buren. Belangrijk hierbij is al bestaande persoonlijke band tussen de mantelzorger en zijn of haar naaste. Daarnaast gaat het om langdurige zorg die onbetaald is.

In Nederland zijn 3,7 miljoen mensen die voor een ander zorgen. Zo'n 750.000 mantelzorgers zorgen meer dan 8 uur per week en langer dan 3 maanden voor een ander. De meeste vinden het vanzelfsprekend om voor hun naaste te zorgen, maar lopen wel tegen tal van problemen aan. Zo is het bijvoorbeeld moeilijk om de zorg te combineren met een betaalde baan; is het moeilijk om de zorg tijdelijk over te dragen en maken veel mantelzorgers extra kosten.