Raad van State


maandag 10 november 2008
Zitting over de dwangsom die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland heeft opgelegd aan varkenshouderij De Heensehoeve in Reusel. In de varkenshouderij worden bijna 7000 varkens gehouden. Het college heeft de dwangsom opgelegd, omdat de varkenshouderij zonder chemische luchtwassers in bedrijf is. Totdat een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet wordt verleend, hoeft de varkenshouderij de luchtwassers niet te installeren. De varkenshouder is het niet eens met de dwangsom, omdat hij vindt dat hij geen luchtwassers nodig heeft om in bedrijf te kunnen zijn. Daarom komt hij in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In deze zitting wordt dezelfde zaak die eerder op 11 juli 2008 op zitting was, behandeld. De reden hiervoor is de verschoning van drie staatsraden van de Raad van State die tijdens de eerste zitting nog bij de behandeling van de zaak betrokken waren. Zij zijn vervangen door de staatsraden Van Buuren, Van den Brink en Simons-Vinckx. (zaaknummer 200707325/1)

10.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Drenthe heeft verleend aan Essent Milieu Noord voor een afvalverbrandingsinstallatie (avi) aan de Vamweg in Wijster. De vergunning ziet op wijzigingen aan de avi van het bedrijf. Essent is het niet eens met een aantal voorschriften uit de vergunning. Zo vindt zij onder meer de eisen voor de uitstoot van dioxinen-furanen en kwik te streng. Verder had het college volgens haar een periodieke bemonsteringsplicht moeten voorschrijven in plaats van te eisen dat een permanent bemonsteringssysteem moet worden ingevoerd. Essent verzoekt de Raad van State - in afwachting van de behandeling van de hoofdzaak - die voorschriften te schorsen. (zaaknummer 200807634/2)

10.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het dagelijks bestuur van de deelgemeente Prins Alexander heeft verleend voor een woonzorgcentrum aan het Romanohof in Rotterdam. In het woonzorgcentrum zal een groep mensen begeleid gaan wonen. Het gaat om de opvang en begeleiding van dak- en thuislozen en (voormalige) verslaafden. De rechtbank in Rotterdam heeft in april 2008 een eerder beroep van onder meer de Roncalli Mavo en een inwoonster van de gemeente gegrond verklaard, omdat volgens haar het woonzorgcentrum in strijd met het bestemmingsplan is. Het centrum is alleen toegestaan als sprake is van zelfstandige bewoning, aldus de rechtbank. Dit is volgens haar niet het geval. Het dagelijks bestuur van de deelgemeente en de stichting Bouman Geestelijke Gezondheidszorg, aan wie de vergunning is verleend, zijn het niet met de uitspraak van de rechtbank eens. Zij komen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200803966/1)

13.45 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Groningen heeft verleend voor een kantoortoren met dansschool en parkeergarage aan het Damsterdiep in Groningen. Een omwonende is het hier niet mee eens. Zij vreest onder meer voor verslechtering van de luchtkwaliteit ter plekke door de verkeersaantrekkende werking van de kantoren en de dansschool. Ook is zij bang voor geluidsoverlast en vindt zij de kantoortoren te hoog worden. Bovendien verslechtert de verkeersveiligheid voor fietsers, aldus de inwoonster. De rechtbank in Groningen verklaarde in februari 2008 een eerder beroep van haar ongegrond. (zaaknummer 200802305/1)

14.00 uur

Zitting over de vergunning die de minister van LNV op grond van de Natuurbeschermingswet heeft verleend aan de Vereniging van Importeurs van Schelpdieren uit Kapelle voor het uitzaaien van mosselen en platte oesters in de Oosterschelde. De mosselen en oesters zijn afkomstig uit Ierland en het Verenigd Koninkrijk. De Raad van State heeft in maart 2006 een eerdere vergunning voor het uitzaaien vernietigd, omdat de minister niet had aangetoond dat het uitzaaien en weer opvissen van deze mosselen en oesters geen 'significante' gevolgen kon hebben voor de natuurwaarden in het gebied. Naar aanleiding van die uitspraken met zaaknummers 200505040/1 en 200506050/1 heeft de minister een zogenoemde 'passende beoordeling' gemaakt van de gevolgen voor de Oosterschelde en een nieuwe vergunning verleend. De Faunabescherming vindt dat de minister geen goede passende beoordeling heeft gemaakt. Volgens haar is niet uitgesloten dat exotische organismen met de mossels en oesters naar de Oosterschelde worden getransporteerd, aldus de Faunabescherming. Dit kan schade aan het ecosysteem van de Oosterschelde veroorzaken. Daarom had de minister volgens haar geen vergunning mogen verlenen. (zaaknummer 200802225/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.