Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

"Kilometerheffing is onvoldoende om congestie te bestrijden"

Waarschuwing voor perverse effecten kilometerheffing

Proef met betaald rijden in 2009 in Noord-Holland

Het kabinet wil in 2011 kilometerheffing gaan invoeren voor vrachtverkeer en in 2012 voor personenvervoer. Om voor 2012 iets aan de bereikbaarheid te kunnen doen, is landelijk door het ministerie van Verkeer en Waterstaat E 100 miljoen beschikbaar gesteld voor pilots met techniek, gedrag en voor maatregelen". In Noord-Holland wordt in 2009 een proef gehouden met betaald rijden voor maximaal 10.000 vrijwilligers.

Noord-Hollandse Statenlid Gohdar Massom (PvdA) vindt dat kilometerheffing volstrekt onvoldoende is om congestie bij grote steden te bestrijden. Onlangs heeft hij schriftelijke vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland.

Massom pleit voor grote investeringen in het openbaar vervoer vóór de start van de invoering van kilometerheffing voor personenvervoer in 2012. Hij verwijst hierbij naar ervaringen elders in Europa in Stockholm en Londen. Volgens hem is de capaciteit van het openbaarvervoer in de Randstad thans ontoereikend is.

Daarnaast waarschuwt Massom voor de perverse effecten van de invoering van kilometerheffing. Als gevolg van de invoering van kilometerheffing (conform huidige aanpak) zal een deel van het vrachtverkeer en personenvervoer mogelijk afwijken naar het onderliggende (niet beprijsde) wegennet.

Volgens Massom is een effectenonderzoek naar de gevolgen van de invoering van kilometerheffing voor het openbaar vervoer, verkeerseffecten, ruimtelijke patronen en maatschappelijke knelpunten noodzakelijk.

*** EINDE PERSBERICHT ***