Ingezonden persbericht


Chris van der Drift kent probleemvol A1GP-racedebuut: "De motor viel uit"

CHENGDU - Chris van der Drift had zijn A1GP-racedebuut op het Chinese circuit Chengdu anders voorgesteld. De 22-jarige Rotterdammer pakte in de sprintrace nog kostbare punten, maar de teleurstelling was groot nadat de motor van zijn 'Black Beauty' zichzelf na de eerste pitstop plots uitschakelde. Op dat moment had Van der Drift al zeven plaatsen goedgemaakt en lag hij op koers voor een tweede puntenfinish.

Van der Drift, die naast de Nederlandse ook in het bezit is van een Nieuw-Zeelands paspoort, maakte eerder indruk met de oude A1GP-bolide tijdens de 'rookiesessies' van het afsluitende raceweekend op Brands Hatch in Groot-Brittannië. Daar liet hij de beste tijden noteren en versloeg Felipe Albuquerque van A1 Team Portugal die de hoofdrace in China won. Tevens reed Chris zich daardoor in de kijker voor het racestoeltje dit seizoen.

Vanwege raceverplichtingen in de International Formula Master, het kampioenschap dat hij won, kon Van der Drift niet deelnemen aan de natte en uiterst onvoorspelbare A1GP openingsraces op Circuit Park Zandvoort. In China stond de volgende uitdaging te wachten. Niet alleen had de auto weinig op een droge baan gereden, ook waren de vele hobbels voor alle teams een opstakel. "We hebben vanaf vrijdag verschillende set-ups uitgeprobeerd om de auto sneller te maken. We werken samen met teams als India en Brazilië, maar ook zij hadden hetzelfde probleem. De voorbanden waren na een ronde of vijf compleet versleten", vertelde Chris van der Drift.

De sprintrace mocht de Nederlandse Nieuw-Zeelander vanaf de achtste plaats beginnen en maakte bij de start direct een plaats goed. Als zevende werd de zwart-wit geblokte vlag bereikt, waarna de setup van de auto opnieuw werd omgegooid. Ook bij de staande start van de hoofdrace kwam Chris van der Drift goed uit de startblokken. Met vijf plaatsen winst lag hij na een paar bochten al tiende. Na de safety car periode werd A1 Team Frankrijk nog ingehaald en met de pitstop werd nog een positie gewonnen. Helaas sloeg daarna het noodlot toe. "Opeens viel de motor uit", lichtte Van der Drift zijn terugval naar de dertiende positie toe. "De auto werd gereset en daarna kon ik weer verder. Waarschijnlijk zorgden vibraties voor een storing in de software. Ik was niet de enige die daar last van had dit weekend, maar wel jammer dat we hierdoor punten misliepen."

Andere problemen in de auto waren ook nog steeds aanwezig. "Na een pitstop ging het met nieuwe banden eventjes goed, maar daarna vlogen de rondetijden weer omhoog. Al snel waren de banden helemaal kapot en ook werkten de voorremmen niet goed meer. Heel erg jammer, maar hopelijk mag ik een volgende keer revanche nemen", besloot de Formula Master kampioen die binnenkort mag testen bij het Honda Racing F1 Team.

Chris bedankt A1 Team Nieuw-Zeeland en zijn sponsors: Racing Pool, National Meats Ltd, BMW Ekris, Arai Helmet en Oakley.

Stand in A1 Grand Prix (na twee evenementen):

1 Maleisië, 28 punten

2 Ierland, 23 punten

3 Frankrijk, 23 punten

4 Nieuw-Zeeland, 20 punten

5 Nederland, 20 punten

Chris van der Drift strijdt mee om de F1 Driven Dutch Racedriver of the Year award, een initiatief van Force India F1 mede-eigenaar Michiel Mol. Onder leiding van Mol zal een ervaren jury het hele jaar de raceactiviteiten van acht getalenteerde Nederlanders volgen, onder hen ook Van der Drift. Autosportliefhebbers kunnen iedere ronde op Chris stemmen via www.f1driven.com of SMS "CHRIS" naar 1008 (¤1,50 per sms). Stemmers maken kans op diverse prijzen, waaronder een reis naar een Grand Prix in Europa.

--