Onderwijsbond CNV


Nieuws

9 november 2008

Vllaamse 65-plussers mogen voor hun klas blijven staan

Categorie: Algemeen nieuws

Vanaf volgend schooljaar mogen 65-plussers in Vlaanderen voor de klas blijven staan, wat hen nu nog bij wet wordt verboden. Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (SP.A) schrapt dit verbod in het nieuwe decreet dat het volgend schooljaar voorbereidt.

Het verbod om na je 65ste actief te blijven in het onderwijs dateert uit de jaren tachtig toen jongeren te weinig aan de bak kwamen in het onderwijs. Maar inmiddels is die wet totaal achterhaald, zegt Vlaams minister van Onderwijs Vandenbroucke. Hij maakt zich evenwel niet de illusie dat lesgevende 65-plussers een oplossing vormen voor het huidige tekort aan leerkrachten. Pensioengerechtigde leerkrachten zullen de grote uitzondering blijven, want enkele jaren geleden werd er nog massaal -zij het tevergeefs- gestaakt in het onderwijs om het oude voorrecht om op 55 jaar op rust te gaan, te behouden.

Vandenbroucke schrapt het verbod om een ongerechtvaardigde discriminatie in vergelijking met de privésector uit de wereld te helpen. Want daar mag je al blijven werken als 65-plusser. De details van de regeling voor de 65-plussers heeft de minister nog niet op papier gezet, want daarover onderhandelen de sociale partners nog. Maar het is alvast de bedoeling om deze regeling in het decreet te schrijven dat in de lente ter goedkeuring wordt voorgelegd aan het Vlaams parlement, zodat ze volgend schooljaar van kracht wordt.
---