Provincie Noord-Holland

Lagere overheden betreuren afwijzing van arbitragevoorstel door minister Bos

10-11-2008

De lagere overheden betreuren het dat het Rijk hun voorstel voor arbitrage heeft afgewezen in het verschil van mening over de procedure die de lagere overheden voeren tegen het IJslandse Landsbanki.

De lagere overheden hebben in oktober beslag laten leggen op bezittingen van Landsbanki om daarmee een deel van het geld dat daar in depositos gestald was terug te kunnen krijgen. Met een Koninklijk Besluit vernietigt het Rijk nu het besluit van de lagere overheden om een volgende stap te zetten bij het terughalen van die gelden. Feitelijk wordt de rechtsgang van lagere overheden door het Rijk nu onmogelijk gemaakt.

Vanuit hun verantwoordelijkheid om het geld voor de belastingbetaler terug te halen hebben de lagere overheden, in oktober in diverse Europese landen beslag gelegd op bezittingen van Landsbanki. Het Rijk vraagt de lagere overheden nu deze gunstige juridische positie op te geven, en gebruikt daarbij twee argumenten. Het eerste argument is dat de lagere overheden willen voorkruipen ten koste van de kleine spaarders. Het tweede argument is dat de onderhandelingen tussen Nederland en IJsland hierdoor worden gefrustreerd. Die voorstelling van zaken is onjuist.

Geen sprake van voorkruipen
De lagere overheden stonden door hun snelle, door het Rijk geaccepteerde actie, al vooraan en kruipen dus niet voor. Bovendien zullen de kleine spaarders tot 100.000 geen schade lijden, aangezien ze vallen onder een garantieregeling van de Nederlandse staat. Dat betekent dus dat de kleine spaarders geen enkel risico lopen met de procedure die de lagere overheden hebben gestart.

Het Rijk vraagt de lagere overheden nu of ze achteraan willen sluiten, maar die willen dat alleen onder bepaalde voorwaarden. In hun voorstel aan het Rijk hebben de lagere overheden gevraagd om een onafhankelijk bemiddelaar, die eerst kan vaststellen of er sprake is van schade door het opgeven van hun juridische positie. Vervolgens kan die bemiddelaar vaststellen hoe hoog die schade is. Dit voorstel is door het Rijk van de hand gewezen. Wat het Rijk daar tegenover stelt is niet meer dan waar de lagere overheden volgens de IJslandse wet toch al recht op hebben.

De vertegenwoordigers van de gedupeerde overheden die vandaag overleg voerden, hebben unaniem besloten hun colleges te adviseren om dit voorstel van het Rijk niet te aanvaarden. Zij zijn zich er allemaal van bewust dat het Rijk heeft aangekondigd de procesgang door middel van een Koninklijk Besluit te stoppen. Daarmee belemmert het Rijk verdere juridische stappen van de lagere overheden. De vertegenwoordigers van de lagere overheden zullen a.s. dinsdag hun colleges adviseren om tegen dit KB op te komen bij de bestuursrechter. Zij blijven echter bereid om deze zaak in arbitrage te laten beoordelen wanneer het Rijk daarmee instemt.

Gescheiden trajecten
Ook het argument dat de acties onderhandelingen met IJsland frustreert klopt niet. De acties van de lagere overheden zijn gericht tegen Landsbanki (niet tegen IJsland) en staan daarmee los van de onderhandelingen die het Rijk voert met IJsland. Die onderhandelingen gaan over de vraag of IJsland bereid is van Nederland een lening te accepteren van 1,3 miljard euro teneinde daarmee betalingen te verrichten aan Nederlands spaarders. Vanzelfsprekend wil minister Bos zoveel mogelijk van het door hem voorgeschoten geld terug naar Nederland krijgen, tegen zo gunstig mogelijke voorwaarden. Daarover onderhandelt hij. De positie van de lagere overheden ten opzichte van Landsbanki heeft daar niets mee te maken.

Partijen
De gezamenlijke actie wordt gevoerd door de volgende lagere overheden:

Gemeenten Alphen aan den Rijn, Amstelveen, Asten, Dordrecht, Goes, Naarden,
Opmeer, Pijnacker-Nootdorp, Texel, Veere, Woudenberg, Zundert, GR Drechtsteden (Dordrecht + zes gemeenten), Provincie Noord-Holland, SaBeWe (Samenwerking Belasting en Waarderen; GR Goes + twee gemeenten) en het Waterschap Roer en Overmaas.