Provincie Groningen

Grondaankoop voor waterberging, natuur en jachthaven Nieuweschans

10 november 2008

De provincie Groningen en het waterschap Hunze en Aa's hebben 6.4 ha grond aangekocht ten noorden van Nieuweschans. Deze aankoop heeft plaatsgevonden in het kader van het waterbergingsproject in de omgeving van Nieuweschans. De benedenloop van de Westerwoldse Aa kan daarmee worden verruimd, waardoor extra spuiboezemcapaciteit ontstaat. Dat houdt in dat door extra ruimte voor boezemwater te creëren langs de benedenloop van de Westerwoldse Aa er - na een periode van ongunstige wind en beperkte spuimogelijkheid - efficiënter kan worden gespuid bij Nieuw Statenzijl in de Dollard.

Jachthaven
De aankoop van de grond biedt ook mogelijkheden voor de nieuwe jachthaven ten noorden van Nieuweschans, een lang gekoesterde wens van de gemeente Reiderland. De gemeente Reiderland wil dit plan verder laten ontwikkelen door een private partij. Het idee van een nieuwe jachthaven is zes jaar geleden opgenomen in het Masterplan Nieuweschans. Ook in het schetsontwerp voor de waterberging in de omgeving van Nieuweschans is de jachthaven meegenomen. Wethouder Ten Hoeve van Reiderland: "Ik ben verheugd dat de gemeente door kan gaan met Nieuweschans verder op de kaart te zetten, mede in het licht van het stimuleren van de lokale en regionale economie en daarmee het bevorderen van de werkgelegenheid".

Waterberging en natuur
De overige aangekochte grond biedt ruimte voor waterberging gecombineerd met natuur. De aangekochte grond draagt bij aan het verbinden van bestaande natuur bij Winschoten en de Dollard/het Wymeerer Sieltief in Duitsland. Het vormt daarmee onderdeel van de robuuste verbindingszones, dat zijn de schakels tussen de belangrijke grote natuurgebieden in ons land en bijvoorbeeld Duitsland. De aanleg van die verbindingszones is vastgesteld in het Omgevingsplan van de provincie.

10 november 2008