Gemeente Hellevoetsluis


Pilot Dwangsom bij niet tijdig beslissen bij de afdelingen Bouwen en Ruimte en Milieu en Sociale Zaken

Met ingang van 1 januari 2009 zal de gemeente Hellevoetsluis, vooruitlopend op landelijke invoering van de Wet Dwangsom bij niet tijdig beslissen, een proef houden met deze toekomstige wet. Dit houdt in dat de burger om een dwangsom kan verzoeken wanneer de gemeente niet op tijd reageert op een aanvraag om een vergunning of een ander besluit. De gemeente wil hiermee de dienstverlening verbeteren. De proef geldt voor een beperkt aantal besluiten, namelijk alleen voor de besluiten die worden genomen door de afdelingen Sociale Zaken en Bouwen en Ruimte en Milieu.

Welke termijnen gelden er?
De wet bepaalt binnen welke termijn de gemeente wij een beslissing op een aanvraag moeten nemen. De beslistermijn van de aanvraag kan één keer worden verlengd. Als dat gebeurt, wordt ook meteen aangegeven wat de nieuwe beslistermijn wordt. In bepaalde situaties kan de beslissing nog verder worden uitgesteld.

Hoe legt u de gemeente een dwangsom op?
Als de beslistermijn niet wordt gehaald, kunt u ons een brief sturen, waarin u de gemeente in gebreke stelt. Met ingang van 1 januari 2009 kunt u hiervoor tevens gebruik maken van een standaardformulier, dat via internet kan worden gedownload. Nadat wij deze brief (of formulier) hebben ontvangen, hebben wij nog twee weken extra tijd om een beslissing te nemen.

Hoogte en betaling van de dwangsom
De hoogte van de dwangsom is afhankelijk van het aantal dagen dat de gemeente in gebreke is, maar met een maximum van 42 dagen. De hoogte van de dwangsom is dan ook begrensd tot een maximum van EUR 1.260,-. De dwangsom bedraagt de eerste veertien dagen EUR 20 per dag, daaropvolgende veertien dagen EUR 30 per dag en de overige dagen EUR 40 per dag. Na afloop van de aanvraagprocedure bepalen wij hoeveel wij u moeten betalen, eventueel met verrekening van de daarbij opgelegde leges. U ontvangt daarover een beslissing.

Hoe lang kunt u een dwangsom vragen?
De dwangsom is een middel om te zorgen dat de gemeente op tijd een beslissing neemt. Dit werkt vooral als u tijdig aan de bel trekt. Tot zes weken na het aflopen van de beslistermijn kunt u de dwangsom opleggen.

Als u nog vragen heeft over de pilot `dwangsom bij niet tijdig beslissen' kunt u contact opnemen met mevrouw mr. A.M. de Waard van afdeling Bestuursondersteuning, via telefoonnummer 0181-330472

11/10/2008