European Union



Brussel, 10 november 2008

Visserij: Quotabeleid werpt vruchten af, maar meer inspanningen nodig voor 2009

De Europese Commissie heeft vandaag een voorstel ingediend met de vangstmogelijkheden en visserijinspanningen die in 2009 met betrekking tot de voornaamste bestanden worden toegestaan in het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan, inclusief de Noordzee. In het voorstel is rekening gehouden met het recentste wetenschappelijk advies over de toestand van de visbestanden dat is uitgebracht door de Internationale Raad voor het Onderzoek van de Zee (ICES), het Wetenschappelijk, Technisch en Economisch Comité voor de visserij van de Commissie en de belanghebbende partijen. De overbevissing gaat in 2008 nog steeds voort, en dat geldt voor de meeste bestanden. Als men het voornemen om de sector voor een gezonde toekomst toe te rusten, hard wil maken, zal bijgevolg op korte termijn minder vis mogen worden bovengehaald. De Commissie wil het herstel van de visstand bevorderen aan de hand van langetermijnplannen voor de voornaamste bestanden. De andere bestanden zullen geleidelijk worden aangepakt, via jaarlijkse quotawijzigingen van 15 % of minder. Dit biedt de vissers enige stabiliteit en maakt het tegelijkertijd mogelijk de koers in de richting van een meer milieuvriendelijke, duurzame visserij aan te houden.

Europees commissaris voor Maritieme zaken en visserij, de heer Joe Borg, ziet het zo: "De maatregelen die wij de afgelopen zes jaar op het gebied van visserijbeheer hebben genomen, beginnen nu vruchten af te werpen - getuige het herstel van een aantal bestanden dankzij de langetermijnbeheersplannen. Probleem is dat dit goede nieuws vooralsnog een uitzondering is, en niet de regel. Wij zijn in de overbevissing zo ver gegaan dat het evenwicht van de mariene ecosystemen waarvan de visserij afhankelijk is, ernstig is verstoord. Om deze bestanden weer op het vroegere productiviteitspeil te brengen, is het absoluut noodzakelijk ons vandaag in onze visserijinspanningen terughoudender op te stellen en de visbestanden zo een kans op herstel te geven. Ik besef dat dit een klap zal zijn voor de betrokken vloten. Maar er is geen andere uitweg als wij de ecologische basis voor een echt rendabele Europese visserijsector willen herstellen."

Voornaamste punten van het Commissievoorstel:

* Witvisbestanden

In de wateren ten westen van Schotland is sprake van overbevissing van de kabeljauw-, schelvis- en wijtingbestanden. De vangsten zijn de afgelopen tien jaar dramatisch gedaald. De Commissie stelt voor deze bestanden wat "ademruimte" te geven zodat zij zichzelf weer kunnen aanvullen. Daarom moet de gerichte visserij op deze soorten worden stopgezet en moeten nieuwe soorten vistuig in gebruik worden genomen die vis van deze bestanden laten ontsnappen en de meest waardevolle soorten van deze visserijtak (garnaal en zeeduivel) in de netten vasthouden.

Tegenover de laag blijvende kabeljauwstand in de meeste gebieden staat de huidige aanwas van jonge exemplaren in de Noordzee.

Het is zaak deze te beschermen zodat ze later kunnen paaien. In een aangescherpte versie van het herstelplan stelt de Commissie voor om de quota en de visserijintensiteit voor deze bestanden met 25 % te verminderen. Voorts wordt voorgesteld een systeem in te voeren om de inspanningsbeperkingen voor de kabeljauwvisserij niet meer, zoals in 2008, te berekenen op basis van zeedagen maar aan de hand van maximumaantallen kilowattdagen.

* Haring

De gestage achteruitgang van dit bestand kan alleen worden verholpen met een substantiële vermindering van de haringquota. Daarom stelt de Commissie voor het bestand in de wateren ten westen van Schotland een quotaverlaging van 25 % voor.

* Tong in de Noordzee

Dit bestand wordt beheerd overeenkomstig een langetermijnbeheersplan in het kader waarvan de quota dit jaar met 7 % kunnen worden verhoogd.
* Doornhaai en haringhaai

Aangezien de belabberde biologische toestand van deze diepzeehaaibestanden wordt bevestigd in recent wetenschappelijk advies, stelt de Commissie een TAC (totaal toegestane vangst) van 0 ton voor.

* Blauwe leng

Op basis van wetenschappelijk advies en overleg met de belanghebbende partijen komt de Commissie met voorstellen om met het oog op de bescherming van de paaibestanden van deze soort twee beschermingszones in te stellen in het gebied ten westen van Schotland.


- Kortlevende soorten

Voor kortlevende soorten, zoals ansjovis in de Golf van Biskaje en zandspiering, kever en sprot in de Noordzee, zullen systemen worden toegepast waarbinnen gedurende het jaar maatregelen kunnen worden genomen. De visserij op ansjovis blijft gesloten in afwachting van gegevens over de voorjaarsstand van dit bestand.

Het voorstel omvat voorts een aantal maatregelen ter omzetting van de verplichtingen die de EU in het kader van regionale organisaties voor visserijbeheer is aangegaan, met name wat betreft de uitvoering van de regeling inzake havenstaatmaatregelen tegen illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij in het gebied dat onder de Algemene Visserijcommissie voor de Middellandse Zee ressorteert.

Het Commissievoorstel zal tijdens de bijeenkomst van de Raad van visserijministers van 17-19 december worden behandeld en zou op
1 januari 2009 van toepassing moeten worden.

Bijlagen:

Het voorstel: COM/2008/709

Een tabel met de huidige TAC's en de TAC's die de Commissie voor 2009 voorstelt

Een kaart van de ICES-visserijgebieden

Grafieken

"Jaarlijkse beleidsverklaring over de vangstmogelijkheden voor 2009 - vragen en antwoorden": MEMO/08/353