GroenLinks Rotterdam

P E R S B E R I C H T

'Rotterdam de eerste elektrische auto-stad ter wereld'

Rotterdam, 10 november 2008

GroenLinks wil dat Rotterdam de eerste elektrische auto-stad ter wereld wordt. Vanaf 2020 zouden er in de Maasstad alleen nog maar elektrisch aangedreven auto's, bussen en vrachtwagens op de weg te vinden moeten zijn. Dat plan presenteert GroenLinks-raadslid Arno Bonte donderdag bij de gemeentelijke begrotingsbehandeling. Hij wil dat binnen 5 jaar elke parkeerplaats is uitgerust met een elektrisch oplaadpunt en dat burgemeester en wethouders volgend jaar al overstappen op een elektrische dienstauto.

'Rotterdam is de stad met de meeste auto's van Nederland en mede daardoor een van de meest vervuilde regio's van Europa', verklaart Bonte de aanleiding voor zijn voorstel. 'Het is een illusie om iedereen uit de auto te krijgen, maar als we er voor zorgen dat er alleen nog maar elektrisch wordt gereden, dan kunnen we de lucht in de stad 20 tot 30 procent schoner maken. Daarmee boek je een forse gezondheidswinst en neemt de levensverwachting in Rotterdam met gemiddeld vijf jaar toe.'

Volgens Bonte zou een keuze van Rotterdam voor de elektrische auto voor de industrie het noodzakelijke eerste zetje kunnen zijn voor de grootschalige productie van schone auto's. 'De techniek is voorhanden om de elektrische auto in grote getalen van de lopende band te laten rollen, alleen de vraag ontbreekt nog. Rotterdam kan er als grote stad voor zorgen dat er voor schone auto's een afzetmarkt komt.' GroenLinks wil dat de gemeente voor zichzelf vanaf volgend jaar alleen nog elektrische voertuigen koopt, vanaf 2015 wordt van distributeurs verwacht over te stappen op elektrische vrachtwagens en in 2020 moeten ook alle personenauto's van een elektromotor zijn voorzien.

GroenLinks lanceerde eerder het voorstel 'Climate Cars in Rotterdam', een 24-uurs service waar mensen op 150 plekken in de stad een elektrische auto kunnen huren. Inmiddels hebben al twee ondernemers interesse getoond om dat netwerk te gaan exploiteren. Bonte verwacht dat het systeem van Climate Cars de wegberijder kan zijn voor een verdere introductie van de elektrische auto in Rotterdam.


---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Arno Bonte Raadslid GroenLinks Rotterdam 06 - 24 759 207