Ingezonden persbericht


11 november 2008 PERSBERICHT GROENLINKS OUD-ZUID

Horeca-overlast de Pijp: genoeg is genoeg!

GroenLinks vindt dat het Gerard Douplein en het Marie Heinekenplein geen kopie moeten worden van het Rembrandtplein of Leidseplein, met hun vechtpartijen en overlast voor omwonenden. De Noord-Pijp moet bewoonbaar blijven - mét gezellige café's. Het rookverbod is een extra reden voor strengere handhaving en het duidelijk uitleggen van de regels aan zowel de eigenaren als de bezoekers van cafés. Eind november tijdens de begrotingsbehandeling zal Groenlinks met een amendement komen om extra handhaving te financieren.

Bewoners in de Noord-Pijp zijn het zat. Sinds het rookverbod staan steeds meer bezoekers van café's buiten hun sigaretje te roken. De geluidsoverlast is hierdoor aanzienlijk toegenomen. In combinatie met -vaak illegale- terrasverwarming en muziek vanuit de open deuren van het café levert dat op sommige dagen herrie voor omwonenden op van vijf uur 's middags tot één uur 's nachts - en in het weekend tot half vier.

Groenlinks raadslid Arend Hamstra wil dat het stadsdeel duidelijkheid schept en opkomt voor de belangen van goedwillende ondernemers en bewoners. Woordvoerder milieu Arend Hamstra: "Café's mogen in de winter geen terrasverwarming aan hebben, maar toch zijn er cafés die deze regel aan hun laars lappen. Sinds het rookverbod is de overlast alleen maar erger geworden: mensen roken, drinken en praten. Omwonenden hebben hier veel last van!".

Hamstra: "Goedwillende café-eigenaren houden zich aan de regels en zien met lede ogen toe dat de buren zich niet aan de regels houden maar wel de klanten trekken. Deze oneerlijke concurrentie moet het stadsdeel stoppen, samen met de geluidsoverlast. We willen hier toch geen Leidseplein?"

Reeds enige maanden voordat het rookverbod in werking trad heeft Hamstra al vragen gesteld over maatregelen tegen te verwachten overlast. Het stadsdeel heeft hier toen nogal terughoudend op gereageerd en is volgens Hamstra nog steeds te afwachtend.

Doordat het stadsdeel onvoldoende optreedt tegen café's die de regels aan hun laars lappen hebben de café's die zich wél aan de regels houden bovendien het nakijken. Hamstra vindt dat een vorm van concurrentievervalsing die moet worden gestopt, "anders is het hek van de dam".

Bewoners in dit gebied zijn al veel gewend. 's Zomers de deuren van de café's open met luide muziek, regelmatig kots tegen de deur, kapotte geveltuintjes, fietsen overal geparkeerd en luid pratende of schreeuwende en beschonken bezoekers.

Groenlinks wil extra handhaving op geluidsoverlast in horecaconcentratiegebieden zoals de Noord-Pijp en duidelijke voorlichting richting ondernemers en hun klanten. Bezoekers moeten zich bewust zijn van het feit dat ze niet op het Leidseplein zijn maar in een woon- en werk buurt. Hiervoor zal zij tijdens de begrotingsbehandeling eind november een voorstel doen.

Ook roept Groenlinks bewoners op om klachten te melden bij het stadsdeel via de Horeca Overlast Telefoon (HOT-lijn: (020) 421 4567). Het wijkcentrum Ceintuur is bezig met het opzetten van een bewonersvereniging Gerard Douplein. Bewoners van het Marie Heinekenplein willen zich waarschijnlijk ook aansluiten om zo een stem te geven aan de bewoners.

Voor meer informatie:

Arend Hamstra

arend@arendhamstra.nl