Gemeente Delft

Energiebesparing op verlichting busbaan Tanthof

De gemeente Delft doet een proef om de verlichting van de busbaan in de wijk Tanthof 's nachts uit te schakelen. Dit gebeurt in de uren wanneer er geen bussen meer rijden. Met deze maatregel wil Delft energie besparen. De proefperiode gaat in op 10 november en duurt een maand. Bij succes krijgt het een definitief karakter.

De busbaan in Tanthof ligt tussen de Tanthofdreef en het eindpunt van tramlijn 1. Alleen lijnbussen en hulpdiensten mogen er gebruik van maken. De bussen rijden dagelijks ongeveer tussen 6:00 en 0:45 uur. De verlichting gaat in de nachtelijke uren uit. Op kruispunten en bij de bussluizen blijft een deel van het licht aan.

De maatregel draagt bij aan de doelstellingen van het Klimaatplan Delft, waarmee Delft meehelpt uitstoot van broeikasgassen te beperken. Effectief en efficiënt staat hierbij centraal. Uitschakeling van verlichting van de busbaan levert jaarlijks circa 8000 KWh besparing op. Dat betekent een CO2-uitstootbeperking van meer dan 4500 kg.

Wethouder Koning geeft aan dat de gemeente hiermee een win-win situatie nastreeft: "lichthinder tegengaan, minder energieverbruik en minder kosten. Het zou daarom goed zijn wanneer de proef slaagt."

Noot voor de redactie (

Gemeente Delft