Ingezonden persbericht


Gegevens Kadaster snel en gratis voor universitair onderzoek en onderwijs

Geografische gegevens van het Kadaster zijn voortaan voor onderzoek en onderwijs aan universiteiten en hogescholen direct en zonder kosten beschikbaar via het nationale data-instituut voor de alfa- en gammawetenschappen DANS (Data Archiving and Networked Services). Daartoe hebben beide organisaties op het hoofdkantoor van het Kadaster in Apeldoorn een overeenkomst gesloten.

De overeenkomst werd ondertekend door bestuursvoorzitter mw. Dorine Burmanje van het Kadaster en adjunct-directeur Henk Harmsen van DANS. De overeenkomst past in het streven van DANS naar gestructureerde toegankelijkheid van geo-informatie: open, transparant en in principe gratis. Voor dat streven heeft DANS in het Kadaster een gelijkgezinde partner gevonden.

In universitair onderzoek en in het onderwijs bestaat grote behoefte om snel en zonder kosten of tijdverlies over geografische data te kunnen beschikken. DANS en het Kadaster willen allebei graag aan die behoefte voldoen. Tot nu toe konden onderzoekers de gegevens wel krijgen, maar de weg ernaartoe was omslachtig en er waren kosten aan verbonden tot enkele duizenden euro's. Vanaf vandaag kunnen medewerkers en studenten van universiteiten en hogescholen meteen bij DANS terecht om de gegevens binnen te halen die ze nodig hebben. Het Kadaster vraagt slechts als tegenprestatie dat de publicaties over onderzoek met behulp van zijn gegevens beschikbaar worden gesteld.

In eerste instantie gaat het om toegang tot het Bestand Bodemgebruik Nederland, de Kadastrate Kaart met perceelindeling, en de Topografische Kaart 'Top10-Vector'. In januari 2009 komt het verbeterde en actuele 'TOP10NL-2007' bestand beschikbaar. DANS werkt nu verder aan de verwerving van nog meer Kadasterbestanden, waarvan bekend is dat die al langere tijd op de verlanglijstjes staan van universitaire onderzoekers en universiteitsbibliotheken. Dat is nu ook mogelijk omdat de overeenkomst Kadaster-DANS daartoe de ruimte biedt.


---