Dexia Bank


Dexia: de eerste bank met kwantitatieve doelstellingen om de CO2-impact van financieringen aan energiesector te beperken

10/11/2008

Brussel, Parijs, 10 november 2008 - Overeenkomstig de doelstellingen uit zijn actieplan inzake duurzame ontwikkeling heeft Dexia op 4 november 2008 nieuwe richtlijnen goedgekeurd voor de financieringen die de groep toekent in het kader van de aanbouw van energie-infrastructuur.
De richtlijnen gelden voor projectfinanciering,
corporatefinancieringen waarvan het doel bekend is en die verwant zijn met projectfinanciering en financiële waarborgen voor leningen in het kader van projectfinanciering.

De tekst legt vooral de klemtoon op de klimaatimpact van de financiering van projecten in de energiesector. Dexia is de eerste bank ter wereld die kwantitatieve doelstellingen inzake koolstofintensiteit hanteert (de hoeveelheid CO2 die uitgestoten wordt door een energie-eenheid - MWh) voor zijn portefeuille van projectfinancieringen in de energiesector. De bank verbindt zich ertoe dat de koolstofintensiteit van haar portefeuille inzake energieprojecten 30 % lager zal liggen dan de aanbevelingen van het Internationaal Energieagentschap (IEA). Het IEA wil wereldwijd een daling met 3,5 % van de koolstofintensiteit van projecten inzake opwekking van elektriciteit en warmte per jaar op basis van het niveau van 2005 (dat is 0,6 ton CO2 per MWh). De bepalingen van het IEA zijn bedoeld om de CO2 -concentratie in de atmosfeer tegen 2030 terug te dringen tot maximaal 450 partikels per miljoen.

De richtlijnen hebben betrekking op financieringscriteria die uitgaan van:

* algemene principes die van toepassing zijn op alle projecten uit de energiesector inzake respect voor de mensenrechten en bescherming van biodiversiteit;

* specifieke maatstaven voor elk van de volgende subsectoren: olie en gas, biobrandstoffen, omvorming van fossiele brandstoffen, opwekking van elektriciteit of warmte met thermische, hydraulische of nucleaire bronnen en de overdracht en distributie van elektriciteit.

Dexia bakent op die manier de zones af waarin het geen energieprojecten financiert wegens de maatschappelijke en ecologische impact ervan. Projecten financieren op sites die behoren tot het beschermde werelderfgoed van de UNESCO, in
Man-and-Biosphere-reservaten van de UNESCO of in zones die onder de bescherming van de Internationale Vereniging voor Natuurbehoud vallen en die tot de categorieën I-IV behoren, is in het kader van het behoud van de biodiversiteit uitgesloten. De volledige lijst vindt u terug in de "Richtlijnen inzake energiefinanciering" op :
http://www.dexia.com/n/discover/sustainable_strategy.php.

Dexia (www.dexia.com) is een Europese bank die wereldleider is op het gebied van de financiering van de lokale publieke sector. Dexia behoort tot de twintig grootste financiële instellingen van de eurozone. Op 30 juni 2008 telde de Groep meer dan 36 500 medewerkers, gespreid over 39 landen. Dexia heeft een van de hoogste ratings in de bankwereld. De ontwikkelingsstrategie van Dexia steunt op twee pijlers: een universele bankactiviteit in Europa (België, Luxemburg, Slowakije en Turkije) en een wereldwijd leiderschap inzake Financiële dienstverlening aan de publieke sector en financiering van projecten.

Dexia - Persdienst

Rogierplein, 11 (DT 29/02)
1210 Brussel
Tel. 02 213 50 81
Fax. 02 213 58 68