European Union



ECA/08/20
Luxemburg, 10 november 2008

Enige verbetering maar nog vooruitgang nodig

Het door de Europese Rekenkamer afgegeven controleoordeel over de EU-rekeningen is nu een 'goedkeurende verklaring'. Het oordeel over de onderliggende verrichtingen komt in grote lijnen overeen met dat betreffende het voorgaande jaar. De Rekenkamer constateert dat verbeteringen in toezicht- en controlesystemen noodzakelijk zijn en beveelt aan de regelgeving te vereenvoudigen.

Voor het eerst sinds de invoering van de regels voor de boekhouding op transactiebasis geeft de Rekenkamer een goedkeurende verklaring (zonder beperkingen) over de geconsolideerde rekeningen af. Hierin wordt verklaard dat de jaarrekening 2007 van de Europese Gemeenschappen een in elk materieel opzicht getrouw beeld geeft van de financiële situatie van de Europese Gemeenschappen en van de resultaten van hun verrichtingen en kasstromen.

De Rekenkamer geeft ook een goedkeurende verklaring af over de wettigheid en regelmatigheid op bepaalde gebieden, zoals de administratie van de Unie. Voor de meeste uitgaventerreinen kan de Rekenkamer echter geen goedkeurende verklaring afgeven. Hoewel de meeste door de Rekenkamer gecontroleerde betalingen volgens de regels worden verricht, constateert de Rekenkamer nog steeds dat in de betalingen aan eindbegunstigden, zoals landbouwers en projectontwikkelaars die door de EU gefinancierde projecten leiden, een te hoog foutenpercentage bestaat (niet-naleving van de regels).

Evenals in voorgaande jaren vertoont het terrein cohesiebeleid (42 miljard) de meeste fouten. Volgens de schatting van de Rekenkamer op basis van steekproeven had ten minste 11 % van de waarde van de vergoede kostendeclaraties niet mogen worden betaald.

Op het terrein landbouw en natuurlijke hulpbronnen (51 miljard euro) is het geschatte globale foutenpercentage nog steeds van materieel belang. Plattelandsontwikkeling met haar vaak complexe regels is goed voor een onevenredig groot deel van dit foutenpercentage. Voor de uitgaven van het Europees Landbouwgarantiefonds (ELGF) schat de Rekenkamer de waarde van het foutenpercentage op iets lager dan de materialiteitsdrempel.

Het geschatte foutenpercentage bij sommige uitgaven - met name die welke vroeger vielen onder de rubrieken "intern beleid" en "externe maatregelen" - is gedaald, maar niet genoeg om het totaalbeeld te beïnvloeden.

De Commissie werkt sinds 2000 aan een hervormingsprogramma om het beheer van de EU-begroting te verbeteren, in het kader waarvan in 2006 een actieplan werd opgesteld. Voor 2007 heeft de Rekenkamer vastgesteld dat er weer vooruitgang is geboekt met de toezicht- en controlesystemen van de Commissie, met name op het gebied van toezicht en verslaglegging. Aan het eind van het jaar had de Commissie tweederde van de subacties in het actieplan ingevoerd. Het is echter nog te vroeg om de impact daarvan te beoordelen.

Verbeterde controles op hoog niveau, zoals supervisie van de Commissie over de controles van de lidstaten, kunnen ontoereikende controles op een lager niveau, zoals controles ter plaatse, niet compenseren. De voordelen van het vermeerderen van laatstgenoemde controles moeten echter worden afgezet tegen de kosten. De Rekenkamer geeft de beleidsinstanties van de Unie in overweging, hun analyse ter bepaling van wat een aanvaardbaar risiconiveau is, af te ronden.

De Rekenkamer vraagt ook de nodige aandacht voor vereenvoudiging - bijv. op terreinen zoals plattelandsontwikkeling en onderzoek. Goed ontworpen voorschriften die duidelijk te interpreteren en eenvoudig toe te passen zijn, verminderen het risico op fouten.

"Evenals in voorgaande jaren doen we een aantal aanbevelingen over hoe het beheer van EU-middelen binnen de huidige structuur kan worden verbeterd. In het kader van de huidige herziening van de begroting heeft de Rekenkamer echter ook met klem gewezen op de noodzaak van radicale overwegingen bij het opstellen van uitgavenprogramma's. Dit kan door een en ander te vereenvoudigen, maar ook door een kritische afweging te maken tussen de nationale, regionale en lokale bevoegdheidsniveaus voor het beheer van programma's", zegt Vítor Caldeira, President van de Rekenkamer.

Het Jaarverslag van de Rekenkamer over de uitvoering van de EU-begroting 2007 is te vinden op http://eca.europa.eu/products/AR07

De bijdrage van de Rekenkamer tot de herziening van de EU-begroting, waarmee de Commissie in het najaar van 2007 is begonnen, is te vinden op
http://eca.europa.eu/portal/page/portal/publications/auditreportsandop inions/opinions

De Commissie is - alleen of in samenwerking met de lidstaten - verantwoordelijk voor de uitvoering van de EU-begroting, die in 2007 in totaal 114 miljard euro aan betalingen beliep. De Rekenkamer is de externe controleur van de uitvoering van deze begroting. Haar jaarverslag dient als basis voor de kwijtingsprocedure van het Europees Parlement en de Raad.