Gemeente Berkelland


Postbus 200
7270 HA Borculo
Tel.: 0545-250 250
Contact en bezoekgegevens

Burgemeester en wethouders reageren op gemeenteraadsfracties

De gemeenteraad van Berkelland komt op dinsdag 4 november om 16.30 uur en donderdag 6 november 2008 om 18.00 uur bij elkaar voor een openbare vergadering over de begroting van 2009. De vergaderingen worden gehouden in de raadzaal van het gemeentehuis aan Marktstraat 1 in Borculo. Hoe burgemeester en wethouders op de raadsfracties hebben gereageerd, leest u hieronder. Wilt u volledig op de hoogte zijn van de discussie in de gemeenteraad? Dan bent u welkom tijdens de vergaderingen in het gemeentehuis in Borculo.

Sluitende begroting belangrijk

Burgemeester en wethouders zijn blij dat de raadsfracties - ondanks andere keuzes - wel allemaal streven naar een sluitende meerjarenbegroting. Het college vindt dat voor een evenwichtige begroting zowel de uitgaven als de inkomstenkant moet worden aangepakt. "Een sluitende meerjarenbegroting is belangrijk. Alleen het verlagen van de uitgaven is een tijdelijke oplossing. Een structureel evenwicht kan alleen worden bereikt als ook de inkomsten stijgen. Doen we dat niet, dan zullen we tot in lengte van jaren keuzes moeten maken om dingen niet te doen", aldus het college.

Keuzes

Uit de algemene beschouwingen blijkt dat wisselende raadsfracties verschillende keuzes van het college om tot een sluitende begroting te komen niet steunen. Het college geeft aan welke `keuzes om dingen niet te doen' zij anders maken dan sommige raadsfracties.

"In ons voorstel bij de begroting meldden wij dat bezuinigen op plattelandsvernieuwing, recreatie en toerisme, voorzieningen kleine kernen en personeel niet onze voorkeur heeft. Ook het sluiten van de gemeentelijke Servicepunten in Eibergen, Neede en Ruurlo vinden wij op dit moment niet gepast. In uw beschouwingen zien wij nu dat u op veel van deze onderdelen wel wilt bezuinigen. Wij benadrukken hier nogmaals dat wij dit niet verstandig vinden."

Zwembaden

De fracties van CDA en PvdA vinden dat de gemeente twee zwembaden moet privatiseren. Burgemeester en wethouders zeggen hierover: "Wij hebben in de Sportvisie vastgesteld dat het huidige aanbod aan (gemeentelijk) zwemwater hoog is in verhouding tot de het inwoneraantal van Berkelland. Het gebruik en het in stand houden van zwembaden brengt hoge kosten met zich mee. In de Sportvisie hebben wij ook aangegeven dat we in de gemeente een optimaal sportaanbod willen. Daarvoor willen wij het aantal zwemaccommodaties met gemeentelijke bemoeienis op termijn terugbrengen tot maximum van twee tot drie goed uitgeruste zwembaden. Het nu nemen van een principe besluit over het verkopen of ook sluiten van twee zwemaccommodaties vinden wij onverstandig en raden wij af. Aan de hand van een later op te stellen notitie zullen wij een gedetailleerd kostenoverzicht per zwemaccommodatie opnemen. Daaruit blijkt welke besparingen wij kunnen realiseren met het verkopen en het sluiten van één of meer zwemaccommodaties.

Wij willen deze notitie medio 2010 behandelen omdat wij verwachten dat er dan wellicht meer duidelijkheid is voor de mogelijke bouw van een zwembad in het plan van themapark Zodiac Zoos op en rondom Het Hambroek in Borculo. Als streefdatum voor realisatie hebben wij daarom
1 januari 2013 - als het mogelijk is eerder - aangehouden. Wij zullen eerder met deze notitie komen als de ontwikkelingen rond het Hambroek eerder tot concrete resultaten leiden dan wij nu verwachten."

Wmo

Vrijwel alle fracties maakten in hun beschouwingen over de begroting opmerkingen over de Wmo. Het college was het vervolgens met vrijwel alle opmerkingen eens:

* "Wij zijn het eens met de samenhang van de Wmo met andere regelingen, zoals Gemeentebelangen die noemt. In de komende beleidsnota die wij in samenspraak met belanghebbenden opstellen wordt dat uitgangspunt ook opgenomen."

* "Het geschetste beeld van één loket, één aanvraagformulier en één ambtenaar is van belang uit oogpunt van efficiency en klantgerichtheid. Toch is het ook nodig dit te nuanceren. Zo is het bijvoorbeeld niet nodig voor elke eenvoudige aanvraag een volledig aanvraagformulier in te vullen."

* "Aan de wens ook inwoners met een uitkering te stimuleren vrijwilligerswerk te doen, geven wij al uitvoering."
* "Kleine woningaanpassingen worden in voorkomende gevallen nu ook al gedaan door de woningbouwcorporatie."

* "Met de door de VVD gewenste inzet op preventie bij de uitvoering van de Wmo zijn wij het eens."

* "En met de door D66 gewenste grondige discussie in uw raad over de door de gemeente te verstrekken vergoedingen, stemmen wij graag in."

Ambitieniveau op toeristisch gebied

De fractie van Groen Links wil besparen op toerisme en recreatie. Het kan efficiënter en effectiever. En Berkelland wil te veel op dit punt. Burgemeester en wethouders: "We blijven werken aan een kleine en slagvaardige regionale en uitvoerende organisatie op het gebied van infrastructuur en marketing. Dit proces is in volle gang, nu onder de vlag van de Regio Achterhoek. Bestuurlijk is uitgesproken dat er drie jaar de tijd is om het Recreactieschap Achterhoek-Liemers (RAL) om te vormen en taken onder te brengen in de nieuwe organisatie (2011).

Borculo krijgt impuls

Onze plannen en acties voor toerisme en recreatie zijn onder andere gericht op het verbeteren het aantrekkelijker maken van de stad Borculo. We richten ons ook op het verbeteren van de levensvatbaarheid en de kwaliteit van het centrum. Dit betekent dat Borculo zowel ruimtelijk als ook in functioneel en toeristisch-recreatief opzicht een impuls krijgt. Inwoners van Berkelland profiteren hiervan. Daarom vinden wij het niet wenselijk om 50.000 euro te bezuinigen op deze post. Voor dit hele plan hebben wij namelijk 50 procent subsidie gekregen van de provincie (Regiocontract 2008-2011). We zullen ook zelf een bijdrage moeten leveren. In totaal gaat het om 1,5 miljoen euro aan subsidie. Ook voor de meeste andere onderdelen van ons actieprogramma hebben wij subsidie gekregen (Regiocontract 2008-2011).

We blijven ons inzetten om andere subsidiebronnen aan te boren. We denken hierin succesvol te kunnen blijven. Zo kregen we vorig jaar voor de realisatie van de fietsbaan 83 procent subsidie (378.000 euro). Ook hebben we voor de realisatie van de renovatie van de bruggen in Borculo 91,5 procent subsidie (750.000 euro) ontvangen. "

Rioolbelasting

De PvdA is blij dat de rioolbelasting niet meer jaarlijks hoeft te worden verhoogd. Dat kostte de burger veel meer dan de stijging van de OZB. Het college: "Het tarief rioolrecht stijgt in 2009 met inflatie van 2,75 procent. Het Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) 2009-2013 wordt voorbereid voor behandeling in de raad in het eerste kwartaal 2009. Tot het volgende GRP (2013-2018) van kracht wordt, hoeft het rioolrecht slechts met de inflatie mee te stijgen. Per 1 januari 2009 hebben we de beschikking over een aanzienlijke reserve. Voorstel zal zijn om op onze reserve in te teren. Gevolg hiervan is dat ondanks stevige investeringen het tarief een aantal jaren alleen op basis van prijsinflatie stijgt. Daarna is wel een stijging voorzien vanaf 2015 tot 2025 van enkele tientallen euro's. Echter dit moet in het GRP2013
- 2018 nader worden bepaald."

Ruimtelijke handhaving
De fractie van de VVD vindt dat de lastenpost voor ruimtelijke handhaving van jaarlijks 1,5 miljoen euro minder moet kunnen. Burgemeester en wethouders: "De ruimtelijke handhaving geldt voor de ruimtelijke ordening, het toezicht op bouwactiviteiten en het toezicht op alle milieuaspecten. Het houden van toezicht op de naleving van wettelijke voorschriften is een wettelijke plicht. De VROM inspectie heeft daarvoor criteria vastgesteld (adequaat toezichtniveau). Op dit moment voldoen wij aan dat niveau. Handhaven is ook een speerpunt uit het collegeprogramma. Minder toezicht betekent dat wij niet meer aan de (kwaliteits)eisen voldoen. Dat is ongewenst. Wel kijken wij steeds kritisch of door een andere werkwijze kostenbesparingen mogelijk zijn."

Gemeentewerf

De fractie van D66 vindt dat de nieuwbouw van de gemeentewerf moet worden heroverwogen. Dat bespaart 170.000 euro. Het college: "Het gaat om een budget van 3,8 miljoen dat bijgesteld is naar 2,9 miljoen (inclusief aankoop grond, verharding en inrichting). Totaal aan kapitaal- en exploitatielasten is dit 259.000 euro per jaar. Voor de huidige twee locaties is dat 215.000 euro. De besparing op kapitaal- en exploitatielasten - door af te zien van nieuwbouw - is dus aanzienlijk lager dan voorgesteld door D66. Daar komt nog bij dat de aansturing van twee werven minder efficiënt is dan één werf (minimaal
1 leidinggevende)".

Personeelskosten

D66 wil de personeelsformatie verder terugbrengen tot 275 fte (= volledige functies). Burgemeester en wethouders: "Uit een benchmark van bureau Berenschot blijkt dat de gemeente Berkelland met 285 fte ten opzichte van vergelijkbare gemeenten onder het gemiddelde zit.
* De gemiddelde omvang van de ambtelijke organisatie van gemeenten van onze grootte bedraagt 7,2 fte per 1000 inwoners. Omgerekend voor Berkelland zou dat uitkomen op 324fte. Uitgaande van de beoogde 285 fte komt Berkelland uit op 6,3 fte per 1000 inwoners.
* (Daarentegen wijkt Berkelland ten opzichte van gemeenten in onze grootte behoorlijk af: meer kilometers weg (+ 117%), meer onderwijsinstellingen (+ 61%, meer uitkeringsgerechtigden (+ 83%), meer controles Wet milieubeheer (+ 53%), groter aantal vergunningplichtige inrichtingen Wet Milieubeheer (+ 242%), grotere totale oppervlakte gemeente (+ 94%), meer lengte riool (+ 165%), meer woonkernen (+ 80%)."

Externe adviezen

VVD en D66 vinden dat de gemeente minder gebruik moet maken van externe adviseurs. Reactie college: "Onze mening is en blijft dat er ambtelijk voldoende kennis, kunde en uren ter beschikking is om het normale werk van een gemeente van deze omvang goed uit te voeren. Toch zijn er soms redenen om externen of adviseurs in te schakelen. Voordat wij een externe adviseur inschakelen of een offerte vragen, wegen wij nut en noodzaak van de uitbesteding af. Redenen voor inschakelen van externen zijn ondermeer: opvang van piekbelasting (dat is goedkoper dan in dienst nemen van eigen extra personeel), specifieke deskundigheid (omdat het goedkoper is dat in te huren dan zelf in huis te hebben, bijvoorbeeld stedenbouwkundige plannen of het doen van onderzoek). Daarnaast moeten wij bij rechtsgedingen advocaten inschakelen."

De agenda van de gemeenteraadsvergadering waarin de begroting wordt behandeld, ziet er als volgt uit op:

4 november

Let op: Deze vergadering zal tussentijds van 18.30 tot 19.30 uur worden geschorst.


1. Opening


2. Spreekgelegenheid voor het publiek *)


3. Vaststellen agenda


4. Algemene reactie op de begroting 2009


5. Reactie college naar aanleiding van het raadsdebat


6. Indienen en toelichten amendementen en moties


7. Schorsing

6 november


8. Heropening


9. Reactie fracties op moties en amendementen / raadsdiscussie


10. Reactie college op amendementen en moties


11. In stemming brengen amendementen


12. In stemming brengen begroting


13. In stemming brengen moties


14. Najaarsnota 2008


15. Rondvraag


16. Sluiting


*) Wilt u van het spreekrecht gebruikmaken? Dan kunt u dit tot op de dag van de vergadering uiterlijk tot 16.00 uur melden aan de griffier (telefoonnummer 0545-250 800 of 06 - 13 260 230). Als inspreker vermeldt u daarbij uw naam, adres en telefoonnummer en het onderwerp(en) waarover u het woord wilt voeren.

Via Radio Berkelland FM is de raadsvergadering rechtstreeks te beluisteren. Stemt u hiertoe af op: Regio Eibergen / Neede: kabel 93.1 MHz, ether 105.3 MHz Regio Borculo: kabel 88.5 MHz, ether 106.0 MHz, Regio Ruurlo: kabel 93,6 MHz, ether 106.0 MHz

Trefwoorden begroting, College
Mutatiedatum 10/11/2008