Gemeente Berkelland


Postbus 200
7270 HA Borculo
Tel.: 0545-250 250
Contact en bezoekgegevens

Raadsbesluit onder de loep: gezondheidsbeleid

Nota lokaal gezondheidsbeleid

De gemeenteraad heeft op 28 oktober de nota lokaal gezondheidsbeleid vastgesteld. De gemeente heeft een wettelijke taak om de gezondheid van haar inwoners te beschermen en te bevorderen. Dat betekent dat de gemeente verplicht is om een plan te maken. En dat elke vier jaar in een nota vast te leggen.

De zes politieke partijen in de gemeenteraad van Berkelland hebben het gemeentelijke gezondheidsplan bekeken. Hieronder geven zij daar hun mening over.

PvdA: voor

Gezond zijn en gezond blijven willen we allemaal. Behalve dat je daar zelf veel aan kunt doen, hebben rijk en gemeente een wettelijke taak hierin. In de nota Lokaal Gezondheidsbeleid staat welke taken en hoe we dat gaan uitvoeren. Daarbij is preventie het toverwoord.

Omdat veel taken landelijk afgesproken zijn, is de Berkellandse nota kort en krachtig met aandacht voor een paar onderwerpen. Bijvoorbeeld het project `frisse lucht op school' (informatie door de GGD) en het project `hartveilig wonen' (de aanschaf van Automatische Externe Defibrilators (AED's) in combinatie met een dekkende vrijwilligersinzet). De Partij van de Arbeid heeft ingestemd met de nota.

CDA: voor

Het CDA heeft ingestemd met de nota; die was uitermate kort en bondig en dat vonden wij een prima zaak. In plaats van het volschrijven van papier wenst het CDA dat de ambtenaren zich beperken tot het coördineren van taken die door vakmensen moeten worden uitgevoerd. Laat de GGD en Yunio de gezondheidszorg doen en Betula het welzijnswerk.

De gemeente zet zich in voor :

* Alcoholmatiging bij de jeugd (o.a. voorlichting)
* terugdringen van overgewicht (sportstimulering)
* voorkomen van eenzaamheid bij ouderen

* en het signaleren van bewegingsproblemen bij ouderen

Een prima takenpakket waarin veel goeds te doen valt!

D66: tegen

D66 heeft tegen het Lokaal Gezondheidsplan gestemd. Hoofdreden is dat er weinig in staat wat Berkelland precies wil gaan doen en wanneer. In het plan ontbreekt het aan concrete uitgewerkte (preventieve) Berkellandse ideeën voor alle inwoners. Er worden geen duidelijke termijnen genoemd, wanneer iets gedaan moet zijn. Ook (tijdige) inspraak van de Gehandicaptenraad op dit Gezondheidsplan is niet gevraagd.

D66 vindt dat het Gezondheidsplan had moeten worden aangevuld met de aangedragen raadscommissie-suggesties. De wethouder wilde dit niet, verzekerd van de onvoorwaardelijke raadsmeerderheidsteun van de PvdA en CDA. Echter, D66 blijft kritisch op inhoud en stemt dus niet in met een incompleet plan!

GroenLinks: tegen

Gezond zijn en gezond blijven...iets waar je vooral zelf voor moet zorgen. De gemeente helpt daarbij wel. Daarom maakt de gemeente een plan: lokaal gezondheidsbeleid. GroenLinks vindt dat het college geen goed plan heeft gemaakt. Het is niet meer dan een overzicht van wat we al doen, alleen is het niet compleet.

De wethouder laat onvoldoende zien dat het beleid een `ketting' is. Dus niet losse onderdelen, maar één geheel dat op elkaar aansluit. Vervelend is ook dat tijd en geld wordt gestoken in adviesraden, maar de wethouder die raden negeert als hij beleid gaat maken. Dat moet anders.

VVD: tegen

De VVD-fractie van de gemeente Berkelland heeft de Nota Lokaal Gezondheidsbeleid NIET aangenomen. Het liefst had de fractie gezien, dat de Nota was teruggenomen om vervolgens aangepast en/of gewijzigd opnieuw te worden aangeboden aan de raad. De reden van deze afwijzing is gelegen in het feit, dat volgens de VVD-fractie de genoemde nota niet het predicaat "beleidsnota" zou mogen hebben, omdat er van beleidsweergave en/of toekomstvisie niet of nauwelijks sprake was.

De nota geeft weliswaar een aantal regionale afspraken en toekomstrichtingen aan, maar van een concrete visie en beleidsrichting op lokaal niveau (immers: die titel had het document) is geen sprake. Daarom heeft de VVD-fractie tegen deze nota gestemd.

Gemeentebelangen: tegen

De nota lokaal gezondheidbeleid is gericht op preventie. Het voorkomen van gezondheidsproblemen en bevordering van een gezonde leefstijl. In de nota is één van de speerpunten het terugdringen van alcoholgebruik onder jongeren. Door de eerder genomen maatregelen is hierin een daling te zien.

Gemeentebelangen vindt de huidige nota een summiere, incomplete nota en keurt die af om de volgende redenen:


* De speerpunten, diabetes en depressie, vastgesteld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, zijn niet opgenomen.

* Er is geen samenhang met andere beleidsvelden, zoals de Wmo.
* De nota is opgesteld zonder daarbij maatschappelijke organisaties en adviesraden te betrekken.

Mutatiedatum 10/11/2008