Erasmus MC


---

Ontdekking gen werpt nieuw licht op Multiple sclerose

Multiple sclerose (MS) is een aandoening van het centraal zenuwstelsel, die bij patiënten leidt tot verlammingsverschijnselen en in veel gevallen tot invaliditeit. Bij het ontstaan van de ziekte spelen zowel erfelijke als omgevingsfactoren een rol. Het nieuw ontdekte gen speelt een rol bij de neuro-degeneratie die optreedt in de loop van de ziekte.

Een internationale groep onderzoekers, onder leiding van dr. Rogier Hintzen, verbonden aan het Erasmus MC, heeft een nieuw gen gevonden dat betrokken is bij de ontwikkeling van multiple sclerose (MS). Deze vondst is een doorbraak omdat het gen een rol speelt bij de neuro-degeneratie die optreedt in de loop van de ziekte. De onderzoekers publiceren hun bevindingen in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift Nature Genetics.

Multiple sclerose (MS) is een aandoening van het centraal zenuwstelsel, die bij patiënten leidt tot verlammingsverschijnselen en in veel gevallen tot invaliditeit. Bij het ontstaan van de ziekte spelen zowel erfelijke als omgevingsfactoren een rol. Het belang van de genetische invloed blijkt wel uit het feit dat kinderen van patiënten met MS een twintig keer hogere kans hebben de ziekte te ontwikkelen.

Genen waarvan eerder een relatie met MS is aangetoond, zijn alle gerelateerd aan het immuunsysteem. Aanleiding om oorzaken van MS vooral te zoeken in auto-immuniteit. Het nieuw ontdekte gen, KIF1B, komt echter tot expressie in het zenuwstelsel. Het speelt een rol bij het transport van moleculen over de lange zenuwvezels in de hersenen en ruggenmerg. Dit draagt bij aan het bewijs dat neuro-degeneratieve processen bij MS een rol spelen en biedt belangrijke uitgangspunten voor verder onderzoek.

Het onderzoek is uitgevoerd door de afdelingen Genetische Epidemiologie, Klinische Genetica en Neurologie van het Erasmus MC in samenwerking met onderzoekers in België, Canada, Engeland, Nederland en Zweden. In Nederland is het mede mogelijk gemaakt door de Stichting MS Research, ZON-MW, NWO en het Trustfonds van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Publicatiedatum :10-11-2008