Raad van de Europese Unie

Brussel, 7 november 2008

INFORMELE BIJEENKOMST VAN DE STAATSHOOFDEN EN REGERINGSLEIDERS VAN 7 NOVEMBER 2008
OVEREENGEKOMEN TEKST


1. De eenheid van de staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie bij het coördineren van de reacties op de financiële crisis is een essentiële factor gebleken om doeltreffend op de situatie in te spelen. Nu dit optreden moet worden verdiept en er langetermijnoplossingen voor de hervorming van het internationale financiële stelsel moeten worden uitgewerkt, bevestigen wij opnieuw onze wil om hiervoor samen te ijveren.

2. Deze eenheid moet in de eerste plaats tot uiting komen in de steun aan lidstaten die financiële moeilijkheden zouden ondervinden. Het Verdrag voorziet in deze steun en is in die zin in de afgelopen dagen ten behoeve van een lidstaat toegepast. Wij zijn overeengekomen dat het plafond van leningen die de Unie uit hoofde daarvan kan verstrekken van 12 miljard euro moet worden opgetrokken tot 25 miljard euro. De nodige maatregelen zullen vóór de volgende Europese Raad op basis van voorstellen van de Commissie worden genomen. 2
L

3. De internationale top op 15 november moet de grondslag leggen van de hervorming van het internationale financiële stelsel. Europa moet hierin een hoofdrol spelen met betrekking tot de volgende drie punten: gemeenschappelijke beginselen voor de opbouw van een nieuw internationaal financieel stelsel; een werkmethode om te zorgen voor daadwerkelijke en snelle beslissingen; een compleet programma met reacties, waarvan sommige onverwijld moeten worden aangenomen.
4. Deze beginselen zijn de volgende:
(i) Geen enkele financiële instelling, geen enkel marktsegment, geen enkele jurisdictie mag ontsnappen aan een evenredige en passende regulering of ten minste aan toezicht.

- Daartoe moeten alle financiële actoren die een invloed hebben op het hele stelsel, zoals ratingbureaus of fondsen met hefboomwerking, aan regels of ten minste aan toezicht worden onderworpen, ongeacht het grondgebied waar zij werkzaam zijn. De nationale instanties moeten voorzien in de middelen om dit beginsel daadwerkelijk toe te passen, in voorkomend geval onder het toezicht van de internationale financiële instellingen.

- Op nationaal en internationaal niveau zullen alle maatregelen worden getroffen om de stabiliteit van het internationale financiële stelsel te beschermen tegen niet tot medewerking geneigde centra.

- Meer in het algemeen zullen de toepasselijke voorschriften moeten worden geformuleerd om gemeenschappelijke normen tussen de financiële centra tot stand te brengen zonder dat de internationale financiële stabiliteit daarbij in het gedrang komt.
3
L
(ii) Het nieuwe internationale financiële stelsel dient te berusten op de beginselen van verantwoordelijkheid en transparantie.

- De transparantie van financiële verrichtingen moet worden gewaarborgd door middel van een completer informatiesysteem, waarbij volledige segmenten van de financiële activiteit niet langer buiten de aan verificatie en certificatie onderworpen boekhouding worden gehouden.

- Mechanismen die tot buitensporige risico's aanzetten, moeten opnieuw worden bezien, met name de voorwaarden voor de effectisering van vorderingen en het gevoerde beloningsbeleid.

- De op de financiële instellingen toepasselijke normen, van prudentiële of boekhoudkundige aard, moeten worden herzien om ervoor te zorgen dat zij niet bijdragen tot het ontstaan van speculatieve zeepbellen in periodes van groei en tot een aanscherping van de crisis in periodes waarin het economisch minder goed gaat.

- De normalisatie-instanties, met name op boekhoudkundig gebied, moeten worden hervormd om een echte dialoog met alle betrokken partijen, en in het bijzonder de prudentiële autoriteiten, mogelijk te maken. (iii) Het nieuwe internationale financiële stelsel moet het mogelijk maken risico's in te schatten om crises te voorkomen.

- Op de grote internationale financiële groepen moet toezicht worden gehouden op een tussen de verschillende betrokken nationale autoriteiten gecoördineerde wijze, door het oprichten van colleges.

- Er moet een systeem van vroegtijdige waarschuwing worden ingesteld waarmee op voorhand zich opstapelende risico's of de vorming van zeepbellen in de valorisatie van de verschillende economische activa kunnen worden ontdekt.
- Meer in het algemeen moet het multilaterale toezicht worden hervormd teneinde de mondiale onevenwichtigheden te voorkomen en op te vangen. 4
L
(iv) Het IMF moet een centrale rol toebedeeld krijgen in een doeltreffender financiële architectuur

- De taak om financiële crises te voorkomen zal toekomen aan het IMF, dat beschikt over de nodige legitimiteit en universaliteit om in steeds sterkere mate de spil van het vernieuwde internationale stelsel te worden. Daartoe zal zijn rol beter aansluiten op die van het Forum voor financiële stabiliteit.
- De interventiemiddelen van het IMF moeten bij de tijd worden gebracht zodat het preventief kan optreden, en het moet meer middelen krijgen om doeltreffend hulp te kunnen bieden aan de door de crisis getroffen landen.
5. Ter uitvoering van deze beginselen kunnen op 15 november reeds vijf concrete richtsnoeren worden aangenomen:

- ratingbureaus onderwerpen aan registratie, aan toezicht en aan regels van goed bestuur;

- het beginsel van convergentie van de boekhoudkundige standaarden vaststellen, en de toepassing in de financiële wereld van de regel van de reële waarde herzien teneinde de samenhang met de prudentiële regels te vergroten;
- besluiten dat geen enkel marktsegment, geen enkel grondgebied, geen enkele financiële instelling aan een evenredige en passende regulering of ten minste aan toezicht ontsnapt;

- gedragscodes instellen om het nemen van buitensporige risico's in het financiële bedrijf, mede in de beloningssystemen, te voorkomen. De toezichthouders zullen hiermee rekening moeten houden bij het evalueren van het risicoprofiel van financiële instellingen;
5
L

- het IMF, met het FSF, de primaire bevoegdheid verlenen om de nodige maatregelen voor het herstel van vertrouwen en stabiliteit aan te bevelen. Het IMF moet de nodige middelen en de passende instrumenten krijgen om in moeilijkheden verkerende landen te ondersteunen en zijn rol op het gebied van macroeconomisch toezicht ten volle uit te oefenen.
6. De top van Washington moet de gelegenheid zijn om deze hervorming van het internationale financiële stelsel op te nemen in het grotere geheel van uitdagingen van de 21e eeuw, welke wij vastbesloten blijven om aan te gaan: voedselveiligheid, armoedebestrijding, klimaatverandering en het bevorderen van de vrijhandel door de spoedige voltooiing van de Doharonde.

7. Wij wensen dat tijdens de top van Washington een werkmethode wordt vastgesteld op basis waarvan regelmatige en snelle vorderingen kunnen worden geboekt met de hervorming van het internationale financiële stelsel. Een periode van 100 dagen moet vanaf 15 november te baat worden genomen om de maatregelen tot uitvoering van de gememoreerde beginselen voor te bereiden. Wij stellen voor aan het einde van deze periode een nieuwe top te beleggen waarvan de agenda de drie onderstaande punten bevat:

- een verslag over de uitvoering van de eerste maatregelen die op 15 november zijn vastgesteld;

- een reeks nieuwe beslissingen ter uitvoering van de op 15 november aangenomen beginselen voor een betere regulering van het financiële stelsel;
- een reeks voorstellen over de internationale economische architectuur teneinde het hoofd te kunnen bieden aan de huidige en toekomstige macro-economische uitdagingen.
Tijdens de Europese Raad van december zullen de maatregelen worden genomen die nodig zijn na afloop van de eerste fase van deze door Europa gesteunde en verlangde hervorming.
6
L

8. De eenheid van de Europese Unie moet tevens worden vertaald in een doeltreffend overleg met betrekking tot economisch-politieke maatregelen die elke lidstaat treft om de huidige situatie het hoofd te bieden. Het in de afgelopen weken verrichte werk, waarbij gezamenlijk een reeks beginselen werd omschreven en een lijst werd opgesteld van mogelijke oplossingen op financieel gebied, kan een model vormen voor de verbetering van het economische overleg. Wij verzoeken de Raad Ecofin en de Commissie aan de volgende Europese Raad een Europese strategie te presenteren uitgaande van de Strategie van Lissabon en het Stabiliteits- en Groeipact die tevens uitgangspunten bevat voor actie en concrete maatregelen om het hoofd te bieden aan de economische vertraging en de groei en werkgelegenheid te handhaven.

_______________