Gemeente Bedum


College Bedum presenteert sluitende begroting

28 oktober 2008
De begroting voor 2009 van de gemeente Bedum is sluitend. Er resteert, na aftrek van de voorgenomen investeringen, zelfs een bescheiden overschot van ruim 1.000 Euro. B. en w. hebben de financiële stukken onlangs aan de raad aangeboden. Die behandelt de begroting op dinsdag 11 en donderdag 13 november aanstaande. De positieve cijfers zijn onder meer een gevolg van meevallende inkomsten van het rijk. In 2009 verwacht de gemeente ruim drie ton extra aan algemene uitkering. Een groot deel van dat geld moet ingezet worden voor vooraf vastgestelde beleidsterreinen zoals de WMO en de jeugdzorg. Een deel is verder bestemd voor het opvangen van kostprijsstijgingen.

Het college streeft met de begroting voor volgend jaar naar het op peil houden en daar waar mogelijk verder verbeteren van de leefbaarheid. Het college verwacht in 2009 onder meer een begin te kunnen maken met de vervangende nieuwbouw voor de Mauritshal in Zuidwolde, verschillende projecten in het kader van vernieuwing van de riolering, de uitvoering van het bestemmingsplan Ter Laan 4 en de plannen voor de vernieuwing van het centrum van Bedum. Het sportveld in Noordwolde wordt gerenoveerd. Het gemeentebestuur hoopt verder dat in 2009 een begin kan worden gemaakt met de herinrichting van het centrum van Onderdendam. Daarvoor zijn, in nauwe samenwerking met de provincie en de bewoners van het dorp, plannen ontwikkeld. Ook voorziet het college een start te kunnen maken met beleid voor een Centrum voor Jeugd en Gezin en een brede school. Al ingezet beleid, zoals de vervanging van straatverlichting, wordt voortgezet, evenals verbetering van de digitale dienstverlening. Dat laatste krijgt vorm in ELO-verband. Er wordt samengewerkt met de gemeenten De Marne en Winsum.

De belastingdruk een van de laagste in de provincie Groningen neemt slechts bescheiden toe. De plannen van het college gaan uit van een verhoging van de onroerende zaakbelasting met het al voorgenomen percentage van 2,75. De rioolrechten stijgen met 2,82 procent. Voor een rijbewijs, uittreksel, paspoort, bouwvergunning en dergelijke zijn bewoners volgend jaar 3,5 procent duurder uit. Datzelfde percentage geldt voor gebruik van sportvoorzieningen . Deze verhogingen lopen in de pas met dat wat in het verleden al was voorzien. De afvalstoffenheffing stijgt in 2009 niet en blijft gehandhaafd op 263,05 Euro per huishouden.

De financiële positie van de gemeente Bedum is ook op de langere termijn gezond. Hoewel de huidige nationale en internationale economische ontwikkelingen roet in het eten zouden kunnen gooien. Daarom is in de begroting geld gereserveerd om eventuele tegenvallende inkomsten van het rijk op te kunnen vangen.

De begrotingsvoorstellen van het college worden op 11 en 13 november aanstaande door de gemeenteraad behandeld. Op beide dagen begint de vergadering om 19.30 uur. Beide vergaderingen kunt u bovendien live of later volgen via bedum.nl.

In de Noorderkrant van de eerste week van november vindt u een advertentie gewijd aan de begroting. Een dezer dagen komt de begroting op deze plaats ook digitaal beschikbaar.