Bèta techniek belangrijk voor de toekomst van Nederland

30/10/2008 11:20

Booij, Klusman en Van Bruggen

UITNODIGING VOOR DE PERS

Summit over bèta techniek, onderwijs en arbeidsmarkt met topsprekers uit binnen- en buitenland

Op dinsdag 11 november aanstaande vindt in Amsterdam Vliegende Hollanders 2008, de Science & Technology Summit plaats. Deze topbijeenkomst staat geheel in het teken van bèta techniek, onderwijs, wetenschap en het bedrijfsleven. Topsprekers uit binnen- en buitenland doen mee aan de Summit; zoals Michael Braungart (Cradle to Cradle), Ronald Plasterk (minister van OCW), Robbert Dijkgraaf (president KNAW), Gerard Kleisterlee (CEO Royal Philips), Theo Jansen (kunstenaar), Merel Witteveen, Marcelien de Koning, Lobke Berkhout (zeilsters, zilver in Peking). Voor meer info zie www.vliegendehollanders2008.nl.

Science & Technology Summit

Nederland heeft meer goed opgeleide bèta's en technici nodig. Een betere samenwerking tussen onderwijs en arbeidsmarkt is daarom cruciaal voor de toekomst van ons land. Het Platform Bèta Techniek heeft als doel om in 2010 15% meer uitstroom uit het technisch onderwijs (t.o.v. 2000) te realiseren. Daarnaast stimuleert het Platform een betere benutting van bestaand talent in bedrijven en onderzoeksinstellingen. Vele duizenden scholen (van primair en voortgezet onderwijs tot vmbo, mbo en het hoger onderwijs), kennisinstellingen en bedrijven werken samen met het Platform. Tijdens de Summit laten zij zien wat bereikt is, waarom deze organisaties zo succesvol zijn en wat moet gebeuren om de gestelde doelen in 2010 te halen.

Summit programma

De Summit biedt ruimte aan jong talent, vernieuwing, 'cutting-edge' technologie, vooruitstrevend onderwijs, innovatief ondernemen en baanbrekende wetenschap. Het programma is veelzijdig, dynamisch en informatief en biedt voor ieder wat wilsmet debatten, workshops, ontmoetingscafés en andere bijeenkomsten. Verder staan op het wetenschappelijke lezingen, workshops BètaMentality, debat over sport & innovatie, Fokke & Sukke, Bèta Dragons en de Bètacanon op muziek. Het programma kent naast de genoemde deelnemers bijdragen van: Z.K.H. Prins Friso (TNO Space), Ahmed Aboutaleb (staatssecretaris van Sociale Zaken), Sharon Dijksma (staatssecretaris van Onderwijs),Vincent Icke (theoretische sterrenkunde), Hester Bijl (lucht- en ruimtevaarttechniek),), Willem Sijthoff (FD MediaGroep), Hans van Breukelen (oud-voetballer), Sylvia Vonk (Nike), Haig Balian (Artis) en vele anderen. Voor meer programma informatie zie www.vliegendehollanders2008.nl

Opening en afsluiting

De opening wordt om 10.00 uur - op spectaculaire wijze - verricht door Ronald Plasterk: de minister in gesprek met de wetenschapper Plasterk. De afsluiting vindt plaats om 16.30 uur met Gerard Kleisterlee en Robbert Dijkgraaf, onder leiding van Arie Kraaijeveld en Lennart Booij.

Magnum Expo

Tijdens de Summit presenteert fotografencollectief Magnum een grote buitenexpositie rond het thema 'harmoniserende technologie'. Vier topfotografen geven een persoonlijke en hedendaagse visie op de 'werelden van bèta en techniek'. De expositie laat zien dat technologie niet los gezien kan worden van de vragen van de samenleving op het gebied van duurzaamheid en sociale dynamiek. Opening aan het einde van de Summit.

Career Day

Op dinsdag 11 en woensdag 12 november vindt in Amsterdam ook de Jet-Net & Universum Career Day plaats. Tijdens de Career Day maken leerlingen uit 4 havo en 5 vwo persoonlijk kennis met technologieën en medewerkers van Jet-Net bedrijven. Meer dan 300 jonge ingenieurs begeleiden hen tijdens deze ontdekkingstocht langs de stands van Jet-Net bedrijven in de wereld van technologie. Het doel is om leerlingen te helpen bij een latere studiekeuze. De Jet-Net Career Day vindt plaats in de Convention Factory in Amsterdam, op loopafstand van de PTA.





http://www.vliegendehollanders2008.nl