Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

Symposium 'De droom - film, kunst en wetenschap' 11 november 2008
Locatie: KNAW, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam / Fimmuseum, Vondelpark 3, Amsterdam

Op 11 november organiseert de Commissie Wetenschap en Kunst van de KNAW in samenwerking met het Filmmuseum een dag rond de droom. Vragen als 'Wat doen dromen met ons?' 'Wat hebben we aan dromen?' 'En wat kunnen we ermee?' worden belicht vanuit kunst en wetenschap.

Carel Blotkamp interviewt beeldend kunstenaar Paul Klemann, Akademielid Henk Hillenaar spreekt over dromen in de psychoanalyse, Solange Leibovici geeft een lezing over de films van David Lynch, en Philippe Peigneux en Erin Wamsley bespreken de droom vanuit de neurowetenschap. Slaaponderzoeker Eus van Someren is dagvoorzitter.

Tijd: 13.15 - 17.30 uur
Plaats: Trippenhuis (gebouw van de KNAW), Kloveniersburgwal 29, Amsterdam

's Avonds verplaatst het evenement zich naar het Filmmuseum voor twee filmprogramma's rond het fenomeen dromen. Programma 1 bestaat uit de korte Méliès-film Le Dirigeable fantastique en Bergmans film Wilde Aardbeien. Programma 2 is een compilatie van films van o.a. Bruce Conner, Matthias Müller en Barbara Hammer, waarin het thema 'de droom' de rode draad vormt, aangevuld met de Buster Keaton-film Sherlock Junior (1924). De programma's worden tweemaal vertoond, zodat er gelegenheid is beide te zien.
Robbert Dijkgraaf, president van de KNAW, zal het avondprogramma openen.

Tijd: 19.30 - 23.15 uur

Plaats: Filmmuseum, Vondelpark 3, Amsterdam

Programma
12.45 uur Inloop met koffie en thee
13.15 uur Welkom door Carel Blotkamp
13.20 uur Opening door dagvoorzitter Eus van Someren 13.30 uur Solange Leibovici
14.10 uur Philippe Peigneux (voertaal Engels)
14.50 uur Pauze
15.20 uur Henk Hillenaar
16.00 uur Erin Wamsley (voertaal Engels)
16.40 uur Carel Blotkamp in gesprek met Paul Klemann 17.20 uur Afsluiting
17.30 uur Vertrek met rondvaartboot naar Filmmuseum Borrel en broodjes op de boot
19.30 uur Opening door Robbert Dijkgraaf
19.45 uur Aanvang programma 1 en 2
21.45 uur Herhaling programma 1 en 2

Aanmelden
Aanmelding is alleen nog mogelijk voor het middagsymposium. U dient zich wel voor 7 november 2008 aan te melden via het inschrijfformulier. De rondvaartboot van het Trippenhuis naar het Filmmuseum is vol.

Voor het losse avondprogramma zijn nog beperkt kaarten (prijs: 7,80 euro) te koop bij het Filmmuseum. Meer informatie over het filmprogramma is te vinden op www.filmmuseum.nl

Synopses

Henk Hillenaar zal aan de hand van voorbeelden van Freud ingaan op de relatie tussen droom, dagdroom en creatief bezig zijn. Centraal staan twee beschouwingen: de eerste over allerlei soorten fantasie zoals die kunnen voorkomen in dromen, dagdromen, literatuur en kunst; de tweede over stijl, metaforen en typen dromen in de kunst en literatuur.

Solange Leibovici bespreekt het werk van filmmaker David Lynch, die altijd erg geïnspireerd is geweest door dromen. Zij doet dat aan de hand van de film Blue Velvet uit 1986. In dit meesterwerk schetst Lynch twee werelden: de echte wereld die wij ervaren en een onbewuste droomwereld die verborgen zou moeten blijven. Aan de ene kant is er de tegenstelling tussen de realiteit en de droom, maar aan de andere kant blijkt ook de werkelijkheid van het stadje met zijn inwoners ook een droomwereld: the American Dream.

Carel Blotkamp interviewt kunstenaar Paul Klemann. Vanaf midden jaren negentig legt hij zijn dromen vast in tekeningen. Hij beschouwt deze dromen als fascinerende belevenissen, afkomstig uit onbegrepen regionen die dienen te worden overgeheveld naar de dag. 's Ochtends schrijft hij de dromen onmiddellijk op waarna hij ze 's middags in kleurpotlood op papier zet. Zijn tekeningen balanceren tussen het fantastische van het surrealisme en het indringende van de authentieke ervaring. Meer dan in de werkelijkheid van alledag ervaart Klemann in zijn dromen een grenzeloze vrijheid en waarachtigheid.

Erin Wamsley spreekt over dromen als middel om onze ervaringen te verwerken. Wetenschappers hebben lang gegist naar de reden waarom onze herinneringen opduiken in dromen. Recente bevindingen laten zien dat ons brein bepaalde ervaringen van de afgelopen dag letterlijk 'afspeelt' - wat ons zou helpen bij het onthouden van deze ervaringen. Zij zal bewijzen bespreken die suggereren dat dromen een weerspiegeling zijn van het opslaan van herinneringen. Dit proces zou ook een rol spelen bij het inpassen van nieuwe - in eerder opgeslagen herinneringen en deze zo langzaam veranderen.

Philippe Peigneux zal een lezing geven met als titel 'Dreams are made of brains'. Peigneux brengt met moderne technieken de functie van het brein in beeld. In de lezing zal hij vertellen wat deze technieken bijdragen aan de kennis over de relatie tussen slaap en gedachten. Recente studies hebben aangetoond dat slaap een rol speelt bij de 'offline' verwerking van recente herinneringen. Ook bij de verklaring van dromen kunnen de beeldvormende technieken een rol spelen: door cognitieve processen te koppelen aan de fysiologie in het brein, zowel tijdens slaap als waak.

De sprekers

Eus van Someren is psychofysioloog in het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen van de KNAW en het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Na jarenlang een dubbelleven geleefd te hebben als gitarist van de band The Scene en hersenonderzoeker in het lab, koos hij in 2002 definitief voor de wetenschap. Van Someren houdt zich met verschillende aspecten van slaap en slaapstoornissen bezig. Momenteel werkt hij aan neuroimaging en aan het opzetten van een online slaapregister, om hiermee de verschillende soorten slaapproblemen beter te kunnen karakteriseren en begrijpen.

Henk Hillenaar is naast specialist in de ideeëngeschiedenis van de zeventiende en achttiende eeuw ook psychoanalyticus. Hillenaar volgde zijn opleiding grotendeels in Frankrijk en staat bekend als representant van de Franse cultuur in Nederland. Sinds 1996 is hij lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en in 2000 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Baanbrekend werk verrichte Hillenaar niet alleen op het raakvlak tussen psychoanalyse en de literatuur, maar ook in de muziek, religie, geschiedenis, toneel en filosofie.

Solange Leibovici is universitair docent literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Leibovici werd opgeleid aan de Rietveldacademie en verdiepte zich in de romanistiek, vertaalwetenschap, filmwetenschap, psychoanalyse en cultuurfilosofie. Ze doceert onder andere over de geschiedenis van de psychoanalyse en Psychoanalytische theorieën over cultuur en literatuur en doet onderzoek naar het ontstaan van creativiteit in kunst en literatuur met behulp van psychoanalytische theorieën.

Paul Klemann is fotograaf, schilder en tekenaar. Vanaf midden jaren negentig legt hij zijn dromen vast in tekeningen. Hij beschouwt deze dromen als fascinerende belevenissen, afkomstig uit onbegrepen regionen die dienen te worden overgeheveld naar de dag. 's Ochtends schrijft hij de dromen onmiddellijk op waarna hij ze 's middags in kleurpotlood op papier zet. Zijn tekeningen balanceren tussen het fantastische van het surrealisme en het indringende van de authentieke ervaring. Meer dan in de werkelijkheid van alledag ervaart Klemann in zijn dromen een grenzeloze vrijheid en waarachtigheid.

Carel Blotkamp is emeritus hoogleraar moderne kunst aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en lid van de KNAW. Blotkamp studeerde kunstgeschiedenis in Utrecht, waar hij van 1969 tot 1982 doceerde. Hij was medeoprichter en redacteur van de kunsttijdschriften Simiolus en Jong Holland en schreef recensies voor Vrij Nederland, NRC-Handelsblad en de Volkskrant. Internationaal verwierf hij vooral bekendheid door publicaties over De Stijl en Mondriaan. Blotkamp is ook beeldend kunstenaar, voor wie tekst vaak het uitgangspunt vormt.

Erin J. Wamsley is een jonge onderzoekster aan de Harvard Medical School in Boston. Ze bestudeert daar hoe het brein herinneringen verwerkt tijdens de slaap en wat de rol van dromen hierbij is. Haar doctorstitel behaalde Wamsley aan de Universiteit van New York, waar ze keek naar cognitie tijdens slaap en waak. Momenteel is ze vooral geïnteresseerd in de invloed van emoties in dromen op het geheugen en hoe recente ervaringen in dromen naar voren komen. Uiteindelijk hoopt ze antwoorden te vinden op die ene vraag: 'Wat is een droom?'

Philippe Peigneux is hoogleraar in de klinische neuropsychologie en directeur van de onderzoeksunit neuropsychologie en functionele neuroimaging aan de Vrije Universiteit Brussel. Deze Walloniër verdiende zijn sporen in het vakgebied dat zich bezighoudt met het in beeld brengen van cognitieve processen, waaronder de slaap. Hierbij publiceerde hij al 64 wetenschappelijke artikelen. Peigneux heeft een grote interesse voor de invloed van slaap op ons geheugen, waarbij de rol van dromen volgens hem van groot belang is. Sinds kort is hij secretaris van de European Sleep Research Society.

Organisatie: Commissie Wetenschap en Kunst

Meer informatie:
Suzanne Wagenaar, KNAW
tel. 020-5510860
suzanne.wagenaar@bureau.knaw.nl