Gemeente Best

Brandweeroefeningen in spoortunnel

05-11-2008

Op de dinsdagavonden 11 en 18 november vinden brandweeroefeningen plaats in één van de tunnelbuizen van de spoortunnel en net daarbuiten. Dit leidt niet tot stremmingen van het treinverkeer.

Wat is het doel van de oefeningen?
Om hun werk goed en veilig te kunnen doen, oefenen brandweermensen regelmatig op de taken en inzetten waar ze voor komen te staan. Op het gebied van brandbestrijding, waar de gevaren het grootst zijn, is er eigenlijk maar één manier om goed te oefenen: het zogenaamde realistisch oefenen. Deze trainingsmogelijkheden zijn echter beperkt.

De oefeningen hebben een aantal concrete doelen:


* oefenen van brandbestrijding bij een incident in de spoortunnel;
* oefenen met het redden van slachtoffers in moeilijke omstandigheden.

Wat gebeurt er met zo'n oefening?
In de spoortunnel wordt de werkelijkheid van een brand door middel van vuur, rook en warmte zoveel mogelijk nagebootst. In de treinen zitten Lotusslachtoffers en leden van de jeugdbrandweer van diverse korpsen uit de regio. Lotusslachtoffers zijn personen die een ongeval kunnen ensceneren, vele verwondingen kunnen schminken, bewusteloosheid, shock en hartklachten en vele andere letsels kunnen uitbeelden. Daarnaast worden poppen ingezet uit de oefening 'Bonfire'.

Welke hinder kunt u verwachten?
De oefeningen hebben géén invloed op het treinverkeer. Wel zijn de straten rondom het spoorgebouw beperkt toegankelijk. Het parkeerterrein aan de Sportlaan is op 11 en 18 november alleen te bereiken via de Willem de Zwijgerweg.

Meer weten?
Wilt u meer weten over de oefening? Dan kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de afdeling Integrale Veiligheid via telefoonnummer 0499-360 911.

---