Nivel


NIVEL international
International activities
Achterstandswijken: vaker en korter naar de huisarts 11 november 2008 Patiënten in achterstandswijken gaan vaker naar de huisarts, maar minder voor dubbele consulten dan verwacht. Huisartsen doen in deze wijken ook meer visites, maar in verhouding ook minder lange visites. Onderzoekers van het NIVEL publiceren deze bevindingen vandaag in Huisarts & Wetenschap.

Taal- en cultuurverschillen
Sociaal-economische achterstand, taal- en cultuurverschillen, veel verhuizingen en beperkte sociale samenhang leiden in achterstandswijken tot een grote en complexe zorgvraag, regelmatig in combinatie met achterliggende sociale problematiek. Dit eist meer van de huisartsen in deze wijken. Het zogenoemde Vogelaar-akkoord over de honorering was een antwoord op deze extra belasting. Huisartsen krijgen hierdoor de mogelijkheid een lang consult (van twintig minuten) dubbel te declareren. Opmerkelijk is echter dat patiënten uit achterstandswijken wel vaker naar de huisarts gaan maar niet langer, zo blijkt nu uit onderzoek binnen het Landelijk Informatie Netwerk Huisartsen (LINH) van het NIVEL. Vanwege de bewerkelijkheid van consulten in achterstandswijken was de verwachting juist dat huisartsen in deze wijken veel dubbele consulten zouden declareren.

Boodschappenlijstje
Mogelijk vragen vooral de goed opgeleide, geïnformeerde patiënten om een lang consult. Deze patiënten gaan weinig naar de huisarts maar wel met een boodschappenlijstje, opperen de onderzoekers. Het kan ook zijn dat allochtone patiënten niet op de hoogte zijn van de mogelijkheid een lang consult te vragen. Of dat huisartsenpraktijken in achterstandswijken door de werkdruk terughoudend zijn met lange consulten.

Grafiek

LINH
Het Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg (LINH) telt 85 geautomatiseerde huisartspraktijken met bijna 340.000 ingeschreven patiënten. LINH gebruikt gegevens uit de elektronische patiëntendossiers van deze praktijken over aandoeningen, verrichtingen, geneesmiddelvoorschriften en verwijzingen.