84% van de Nederlanders geeft aan goede doelen

11/11/2008 10:02

Wings of Support

'Ook werkgevers moeten aan goede doelen geven'

Amsterdam, dinsdag 11 november 2008 - Maar liefst 84 procent van de Nederlanders doneert jaarlijks aan goede doelen. Bijna de helft van de Nederlanders vindt het belangrijk dat ook werkgevers goede doelen steunen. Dit blijkt uit onderzoek onder 1000 Nederlanders uitgevoerd in opdracht van Wings of Support. Wings of Support is een ideële organisatie en steunt in 34 verschillende landen projecten op het gebied van medische verzorging, opvang van kinderen, onderwijs en voedselvoorziening. Deze en andere onderzoeksresultaten worden vanmiddag bekend gemaakt tijdens het 10-jarig jubileum evenement van Wings of Support op Schiphol.

Jongeren en vrouwen vrijgeviger

De populairste goede doelen zijn gezondheidszorg (79%), direct gevolgd door natuur-, milieu- en dierenbelangen (57%) en ontwikkelingshulp (40%). Nederlanders doneren gemiddeld 100,00 euro per jaar; twee derde van de Nederlanders (66%) geeft een bedrag tot 50 euro. Vrouwen geven vaker geld aan goede doelen dan mannen (88% vs. 81%). Jongeren zijn het meest vrijgevig: van de respondenten t/m 24 jaar is een kwart bereid één procent van het salaris af te staan, van de groep 45+ is slechts 11 procent hiertoe bereid.

Ook de baas moet goed doen

45 procent van de Nederlanders vindt het belangrijk dat de werkgever vanuit het bedrijf goede doelen steunt. Van de ondervraagden van wie de werkgever een goed doel steunt (42%), of die van mening zijn dat de werkgever dit zou moeten doen, vindt driekwart dat werknemer en directie gezamenlijk het initiatief hiervoor moeten nemen. Zo kunnen bedrijven onder meer iets goeds doen voor de maatschappij en om het goede voorbeeld te geven, aldus de ondervraagden. "Het is geweldig om te zien hoeveel mensen vinden dat werkgevers en werknemers samen een actievere rol moeten spelen in charity. Dat geeft vertrouwen in de toekomst," aldus Aart Dil, voorzitter van Wings of Support. "De uitdaging is om hulp daarbij duurzaam te houden. Als de economie door zwaarder weer gaat, zoals op dit moment, zou het charitybeleid hier niet onder mogen lijden. Anders is het ook geen beleid, maar blijven we steken in goedbedoelde losse acties zonder ontwikkeling."

Donaties dichtbij huis?

Ruim de helft van de Nederlanders (54%) geeft bij voorkeur geld aan initiatieven in Nederland, terwijl 21 procent liever geld aan internationale initiatieven geeft. Slechts een op vijf heeft meer vertrouwen in grote dan in kleine doelen. Twee op de drie Nederlanders vindt het geen probleem als een bedrijf zijn imago en reputatie verbetert met het steunen van een goed doel. Een derde van de werknemers is zelf ook actief in de ondersteuning van goede doelen vanuit het bedrijf. Ruim een kwart (27%) vindt dat alle organisaties één procent van de winst moeten afstaan ten gunste van goede doelen.

Over Wings of Support

Wings of Support is een initiatief van het personeel van KLM en Martinair. Wings of Support heeft 386 projecten uitgevoerd in 34 verschillende landen bij ruim 200 verschillende organisaties. Het steunt projecten op het gebied van medische verzorging, opvang van kinderen, onderwijs, en voedselvoorziening. Getracht wordt kinderen in landen waar KLM en Martinair op vliegen te helpen aan onderdak en onderwijs. "Door de aard van het werk komt het vliegend personeel in veel landen, zo kan een project maximaal bezocht worden, zowel door mensen van Wings of Support als geïnteresseerde donateurs. Doordat we uitsluitend met vrijwilligers werken komt 95% van onze donaties direct bij onze projecten terecht", aldus Aart Dil van Wings of Support.

Wings of Support is opgericht in 1998 en bestaat nu uit 87 vrijwillige medewerkers. Wings of Support ontvangt tegenwoordig ook steun van verschillende bedrijven en particulieren buiten KLM en Martinair. Voor meer informatie kijk op http://www.wingsofsupport.org.

Over het onderzoek

Ruigrok Netpanel heeft het onderzoek uitgevoerd onder een online panel van 1000 respondenten. Het onderzoek is als sponsoring aangeboden aan Wings of Support in het kader van het 10-jarig jubileum.





http://www.wingsofsupport.org