Negatieve invloed kredietcrisis nu zichtbaar in cijfers woningmarkt

11/11/2008 10:03

Dynamis

Amersfoort, dinsdag 11 november 2008

Negatieve invloed kredietcrisis nu ook zichtbaar in harde cijfers Nederlandse woningmarkt

Tweede halfjaarrapport 2008 gekenmerkt door aanbodstijging en opnamedaling

De kredietcrisis en toegenomen onzekerheid op de Nederlandse woningmarkt hebben met name in het derde kwartaal van 2008 hun weerslag op aanbod- en opnamecijfers in de 29 door Dynamis onderzochte regio's. Terwijl het aanbod met 7% sterk is gestegen ten opzichte van een halfjaar geleden, viel de verkoop van woningen in het derde kwartaal maar liefst 16% terug ten opzichte van dezelfde periode in 2007. Deze cijfers komen naar voren in het tweede halfjaarrapport Sprekende Cijfers Woningmarkten van Dynamis Vastgoedconsultants & Makelaars, dat maandag 8 december verschijnt.

Aanbod

In totaal stonden er in de Dynamis regio's op 1 oktober 60.933 bestaande woningen in aanbod. Ten opzichte van een halfjaar gelden is dat een stijging van 7%, waarvoor met name het derde kwartaal verantwoordelijk is. Ook het nieuwbouwaanbod is met 17% gestegen tot 12.014 woningen op 1 oktober 2008.

Opname

In de bestaande bouw vonden het tweede en derde kwartaal 40.114 transacties plaats binnen de Dynamis regio's. De stijging van 9% ten opzichte van het voorgaande halfjaar komt volledig voor rekening van het tweede kwartaal. In het derde kwartaal viel de verkoop van bestaande woningen namelijk sterk terug met 16% ten opzichte van het derde kwartaal in 2007. Voor nieuwbouw geldt een opnamestijging van 19% ten opzichte het voorgaande halfjaar.

Prijsniveau

De gemiddelde koopsom van een bestaande woning is het afgelopen halfjaar gestegen met 2% tot 247.000,- euro. Wanneer het derde kwartaal wordt vergeleken met kwartaal twee, dan blijkt echter sprake te zijn van een prijsdaling van 1%. De gemiddelde vierkante meterprijs bedraagt op 1 oktober 2.514,- euro. Voor nieuwbouw komt de gemiddelde prijs uit op 316.000,- euro, een stijging van 4% ten opzichte van een halfjaar geleden.

Verwachting

Het dalende aantal transacties en de stijging in het aanbod maken de invloed van de kredietcrisis en het afnemende consumentenvertrouwen op de Nederlandse woningmarkt duidelijk zichtbaar. De gemiddelde prijsdaling van kwartaal drie ten opzichte van het tweede kwartaal lijkt dit beeld verder te versterken. Op basis van één tegenvallend kwartaal kunnen echter geen uitspraken worden gedaan over een eventuele trend. De ontwikkelingen die zich het komend halfjaar voordoen zullen bepalen of deze situatie op de woningmarkt zich verder doorzet.


- Einde persbericht -

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.dynamis.nl