CDA

Europese Rekenkamer keurt bestedingen EU-gelden wéér af

Gisteren werd in de Begrotingscontrolecommissie van het Europees Parlement het jaarverslag van de Europese Rekenkamer gepresenteerd.

Voor de veertiende keer gaf de Europese Rekenkamer geen goedkeurende verklaring af over de bestede gelden door de Europese Commissie. Met name bij de besteding van de structuurfondsen en uitgaven voor buitenlands beleid worden veel onregelmatigheden geconstateerd. Europarlementariër Esther de Lange, CDA-woordvoerder Financiën, blijft daarom hameren op de noodzaak van nationale managementverklaringen, zoals Nederland die al wel aanlevert.

Esther de Lange: 'Deze managementverklaringen geven een veel betrouwbaarder beeld dan de huidige verplichte jaarlijkse samenvattingen van de lidstaten. Acceptatie van de EU begint bij een gezond financieel systeem. Een grote groep lidstaten moet maar eens over de brug komen met betere controlemechanismen voor de 80 procent aan Europese uitgaven die ze namens de Europese Commissie beheren.'

Verder vindt zij dat 'straffen' verzwaard moeten worden ten opzichte van landen die jaar na jaar in gebreke blijven, zoals Griekenland bij de controle op landbouwgelden. "Griekenland wordt op bepaalde EU-betalingen nu 10 procent gekort, maar dat lijken ze voor lief te nemen. Daarom zal ik opnieuw voorstellen doen om dergelijke landen strenger te kunnen straffen of zelfs geheel uit te sluiten van gelden als ze structureel geen verantwoording afleggen en geen verbetering proberen aan te brengen.'

Het Europees Parlement moet nu op basis van het verslag van de Rekenkamer en hoorzittingen met de verschillende Eurocommissarissen besluiten of kwijting kan worden verleend aan de Europese Commissie.
---