Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

logoocw

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Den Haag Ons kenmerk
10 november 2008 HO/BL/2008/75966

Onderwerp Bijlage(n) Grenzeloos Goed Internationaliseringsagenda Grenzeloos Goed

Internationaliseringsagenda Hoger Onderwijs-,
Onderzoeks- en Wetenschapsbeleid

Hierbij ontvangt u de internationaliseringsagenda Hoger Onderwijs-, Onderzoeks- en Wetenschapsbeleid. Deze heeft de titel Grenzeloos Goed gekregen. Het is de aangekondigde uitwerking van `Het Hoogste Goed, Strategische agenda voor het hoger onderwijs-, onderzoek- en wetenschapsbeleid' van november 2007.
In deze internationaliseringsagenda ligt ­ in het verlengde van de strategische agenda ­ het accent op het verbetering van de kwaliteit van het hoger onderwijs en onderzoek in Nederland. Ook internationalisering draagt bij aan deze kwaliteit. De boodschap aan de instellingen is dat zij ook op het gebied van internationalisering autonoom zijn. Het is aan de instellingen, studenten en onderzoekers om ook hun eigen visie, plannen en ambities te formuleren. De taak van de overheid is om dit te stimuleren en faciliteren. Met het oog op internationalisering richten we als overheid onze aandacht op een viertal zaken:
I. Het vergroten van de mobiliteit van Nederlandse studenten. II. Het stimuleren van een meer internationale oriëntatie van onderwijsinstellingen. III. Het vergroten van de zogenoemde brain circulation. IV. Het verbeteren van het vestigingsklimaat voor onderwijsinstellingen en onderzoeksinstituten. Uw kamer heeft aangegeven de internationaliseringsagenda te willen betrekken bij het wetgevingsoverleg Hoger Onderwijs op 8 december.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Dr. Ronald H.A. Plasterk