Leger des Heils

Ministerie van Justitie stimuleert kansrijk initiatief van Leger des Heils

11/11/2008
Uniek opvoedprogramma uitgebreid naar onder andere Rotterdam en Utrecht

Utrecht, 10 november 2008 - Het programma MTFC (Multidimensional Treatment Fostercare) dat in Nederland wordt gebruikt door het Leger des Heils, gaat nu ook in Rotterdam en Utrecht van start. Binnen het MTFC programma bieden opvoedouders een strakke structuur en een thuis voor jongeren die met Justitie in aanraking zijn gekomen. Het ministerie van Justitie stimuleert het MTFC programma dat in Gelderland zijn effect heeft en heeft aangegeven twee nieuwe teams te financieren voor de plaatsen Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Dordrecht. MTFC kan worden opgelegd door de rechter in het kader van de gedragsbeïnvloedende maatregel.

MTFC werkt met gezinnen die in de methode getraind zijn, zogeheten opvoedouders. De jongere woont voor de duur van 6 tot 12 maanden bij opvoedouders. De plaatsing in het opvoedgezin is een onderdeel van een totaal programma waarin jongeren geholpen worden met het versterken van hun vaardigheden en het oplossen van problemen. Dit zijn de bouwstenen om succesvol te zijn op school en werk, in contacten met volwassenen en leeftijdsgenoten. Er wordt op positief gedrag en goede eigenschappen voortgebouwd.

Opvoedouders zijn een belangrijke sleutel van het succes Opvoedouders zijn de ogen en oren van het programma. Huidige opvoedouders zijn enthousiast over de methode en de ondersteuning vanuit het team. Zij krijgen een voorbereidende training en een intensieve, dagelijks support bij de uitvoering van hun verantwoordelijkheid. Het team is 24 uur 7 dagen in de week voor hen beschikbaar. Het Leger des Heils is op zoek naar geschikte opvoedouders.

Betrokkenheid eigen ouders
De betrokkenheid van eigen ouders en/ of het gezin, waar de jongere na het MTFC-programma naar toe gaat, is erg belangrijk. In deze leeftijd gaan jongeren of terug naar ouders of groeien door naar zelfstandig wonen. Niet alleen jongeren ontwikkelen zich positief, ook ouders krijgen ondersteuning gedurende het programma om succesvoller met hun kind om te kunnen gaan en problemen beter het hoofd te kunnen bieden.

Zes jongeren succesvol afgezwaaid in Gelderland In Arnhem zijn momenteel zeven opvoedouders werkzaam voor het programma. Er hebben zes jongeren het programma met succes afgesloten. Twee jongeren zijn teruggekeerd naar hun ouders, vier zijn doorgestroomd naar zelfstandig kamertrainingsprogramma's.

MTFC programma
Het programma is in Amerika ontwikkeld en heeft zich daar sinds de jaren tachtig bewezen als een succesvolle en kostenefficiënte methode. Leger des Heils Jeugdzorg & Reclassering heeft het programma naar Nederland gehaald en heeft een licentie om dit in Nederland en Vlaanderen uit te voeren. Het programma wordt ondersteund door het Ministerie van Justitie. Inmiddels heeft MTFC een voorlopige erkenning van de erkenningscommissie als op te leggen interventie.