Rechter stelt Waterschappen in het gelijk

11/11/2008 11:04

Unie Van Waterschappen

In een kort geding, aangespannen door de stichting "Wij vertrouwen stemcomputers niet" tegen het Hoogheemraadschap van Rijnland en de Unie van Waterschappen, met als inzet het verbieden van de waterschapsverkiezingen (13 t/m 25 november), heeft de rechter vandaag de waterschappen in het gelijk gesteld.

De stichting "Wij vertrouwen stemcomputers niet" wilde de aanstaande waterschapsverkiezingen laten verbieden, omdat zij van mening zijn dat bij de toegepaste methode van stemmen het stemgeheim onvoldoende gewaarborgd zou zijn. De rechter heeft nu bepaald dat de door de waterschappen ingebouwde beveiligingsmaatregelen voldoende garanties bieden voor rechtmatige verkiezingen.

De waterschappen maken bij hun verkiezingen gebruik van de methode van het poststemmen. Dit is voorgeschreven door de nieuwe waterschapswet. Dit betekent dat alle stemgerechtigden in Nederland (ca. 13.000.000 mensen) op 13 en 14 november een persoonlijk stempakket in de brievenbus ontvangen. Dit pakket omvat, naast het stembiljet, ook een kandidatenlijst, een begeleidende brief en een retourenveloppe. Zowel het drukken en samenstellen van de stempakketten, als het verwerken van de teruggezonden stembiljetten is voor een belangrijk deel geautomatiseerd. Juist tegen deze automatisering was het bezwaar van de stichting gericht. De encryptie van vertrouwelijke gegevens zou onvoldoende zijn en frauderende bedrijven of medewerkers zouden door samen te spannen het stemgeheim kunnen breken.

De waterschappen hebben steeds het volste vertrouwen gehad in de door hen ingebouwde beveiligingsmaatregelen en zijn daar nu door de rechter in bevestigd.

De waterschapsverkiezingen vinden plaats van 13 tot en met 25 november.








Waterschap Noorderzijlvest