Persberichten Heuvelrug, 11.00 uur

Utrecht, 11-11-2008

Zakkenrollers actief in Veenendaal

VEENENDAAL - De politie van het district Heuvelrug heeft in oktober maar liefst 37 aangiftes binnengekregen van mensen die het slachtoffer zijn geworden van zakkenrollers. Opvallend is dat de zakkenrollers vooral in het centrum toesloegen (Hoofdstraat, Corridor, Passage en de Korenbeurs).

Wat doet de politie?

De politie is extra alert op zakkenrollers in het centrum om te voorkomen dat het aantal aangiften verder toeneemt en probeert verdachten in beeld te krijgen. De komende maanden zal de politie een folder in de vorm van een handje met tips uitdelen in het centrum om het winkelend publiek te waarschuwen tegen zakkenrollers. Dit is een vervolgactie op een al eerder gehouden flyeractie in september.

Op de volgende data staan de flyeracties gepland in het centrum van Veenendaal: wisselend aan de Hoofdstraat, Hoogstraat, Markt, Corridor, Scheepjeshof en de Passage:


- Zaterdag 15 november 2008 (intocht Sinterklaas) tussen 10.30 en 15.00 uur


- Donderdag 4 december 2008 (extra koopavond Sinterklaas) tussen 16.00 en 20.00 uur


- Vrijdag 19 december 2008 (koopavond) tussen 16.00 en 20.00 uur


- Zaterdag 20 december 2008 (drukte ivm kerst) tussen 10.30 en 15.00 uur

De winkeliers zijn op de hoogte gesteld van de actie die tevens wordt ondersteund door 100 posters met de tekst wie waakt er over u portemonnee. Deze zullen in het centrum worden opgehangen. De winkeliers letten extra op en zullen ook het publiek via de intercom in de Hoofdstraat en in de winkels waarschuwen.

Wat kunt u zelf doen?

Het is verstandig om alert te zijn op één of meerdere personen die u trachten af te leiden (aanstoten, iets laten vallen, weg vragen, geld wisselen etc). Zakkenrollers opereren vaak in groepjes, waarbij de aandacht van het slachtoffer wordt afgeleid en de andere zakkenroller de diefstal pleegt. Draag bovendien nooit een tas op de rug en doe een portemonnee niet in achterste broekzak. Opbergen in de binnenzak is beter. Houd altijd zicht op uw tas tijdens het winkelen (bijv. bij kleding passen)! Tot slot is het belangrijk om niet teveel geld mee te nemen in uw portemonnee en alert te zijn bij betaalautomaten.

Doe altijd aangifte

Naast informatie over tactieken van zakkenrollers vraagt de politie om bij verdachte situaties direct 112 te bellen. Slachtoffers worden verzocht altijd aangifte te doen. De informatie kan misschien gebruikt worden voor de collegas die op dat moment posten of surveilleren op straat. Als u bent bestolen, waarschuw dan omstanders. Probeer ook het signalement van de vermoedelijke dader te onthouden en geef deze door aan de politie.


---