Gemeente Zaltbommel


Bodemonderzoek bij voormalig gasfabrieksterrein 11 november 2008 Bodemonderzoek bij voormalig gasfabrieksterrein

De gemeente Zaltbommel heeft aan adviesbureau Infrasoil opdracht gegeven om een bodemonderzoek uit te voeren op het voormalige gasfabrieksterrein aan De Virieusingel. Vanaf 10 november zullen de werkzaamheden in het veld plaatsvinden. Het doel is om uiteindelijk een plan op te kunnen stellen voor het verwijderen van de bodemverontreiniging.

Aan de Virieusingel is van 1816 tot 1960 een gasfabriek in werking geweest. Op het gasfabrieksterrein is nog een bodemverontreiniging aanwezig. Het is de bedoeling dat het gasfabrieksterrein in de toekomst gesaneerd gaat worden. Voordat de plannen voor de sanering gemaakt kunnen worden moet eerst een bodemonderzoek uitgevoerd worden op en rond het gasfabrieksterrein..

Verontreiniging op voormalig gasfabrieksterrein Zoals bij alle gasfabrieken is ook bij de gasfabriek aan de Virieusingel een bodemverontreiniging ontstaan. Het meest recente onderzoek van de gehele bodemverontreiniging stamt uit 1995. Hieruit bleek dat er op het gehele terrein van de voormalige gasfabriek sterke verontreinigingen aanwezig zijn.
Provinciale schoonmaakactie gasfabrieksterreinen De provincie Gelderland is enkele jaren geleden een actie begon om alle voormalige gasfabrieksterreinen in Gelderland definitief schoon te maken. De gemeente Zaltbommel heeft daar ook de restverontreiniging op het voormalige Zaltbommelse gasfabrieksterrein voor aangemeld. De provincie Gelderland wil in 2009 een overeenkomst hierover met de gemeente Zaltbommel sluiten.

Bodemonderzoek
Voor het onderzoek zullen machinaal enkele sleuven gegraven worden. De bestaande peilbuizen voor het grondwateronderzoek zullen bemonsterd worden, hiervoor wordt gebruik gemaakt van een elektromotor. Eventuele andere werkzaamheden gebeuren met de hand.

Planning
De planning is dat het bodemonderzoek in de week van 10 november wordt uitgevoerd. Daarna wordt de beste saneringsmethode uitgezocht. De feitelijke sanering kan nog enige jaren op zich laten wachten. Geplaatst op: 11 november 2008