Gemeente Werkendam
BR>

Werkendamse kernen toegankelijk

Stichting Regha, (Gehandicapten Platform Werkendam) heeft samen met stichting Zet, de verankeringsgroep, de dorpsraden en de gemeente onderzoek gedaan naar de obstakels in de woonomgeving van de kernen Werkendam, Dussen, Sleeuwijk en Hank. Nieuwendijk was al in 2006 geïnventariseerd. Regha heeft voor het onderzoek financiële steun gevraagd en gekregen van de provincie. Het onderzoeksrapport wordt op 17 november aan wethouder Evert Begemann aangeboden. In het algemeen kan geconcludeerd worden dat de situatie met betrekking tot de obstakels in de gemeente redelijk positief is.

Werkgroepen

De obstakels in de vier kernen zijn al lopend of rijdend geïnventariseerd. De werkgroep BTB (Bereikbaarheid Toegankelijkheid en Bruikbaarheid) van Stichting Regha, medewerkers van Zet, leden van de verankeringsgroep en de dorpsraden, hebben de situatie in beeld gebracht. Hierdoor is een goed overzicht ontstaan. De werkgroepen hebben van de opvallende obstakels fotos gemaakt. Op deze manier is een rapport ontstaan dat vooral uit fotos bestaat en een overzicht van de obstakels geeft. Regha is trots op het bereikte resultaat.

Aandachtspunten

Hoewel de situatie redelijk positief is, zijn er natuurlijk ook aandachtspunten. Het ontbreekt soms bijvoorbeeld aan (goede) op- en afritten. Ook staan niet overal bankjes. Soms zijn verwijsborden niet leesbaar of zelfs overbodig. Bij winkels en kerken ontbreken vaak invalide parkeerplaatsen. Ook zijn lantaarnpalen soms een obstakel, liggen betonblokken verkeerd om en zijn er brievenbus die te hoog zijn voor rolstoelgebruikers. Er is sprake van slechte bestrating van trottoirs, verzonken putdeksels, niet gemarkeerde paaltjes en het ontbreken van signalering voor slechtzienden.

Vervolgtraject

In gesprekken met de gemeente en de overige partijen wordt het vervolgtraject besproken. Geprobeerd wordt om zoveel mogelijk punten aan te pakken bij al geplande werkzaamheden. Zo kan de woonomgeving aangepast worden aan de behoeften van mensen met een beperking.