Gemeente Medemblik

Medemblik sluit duurzaam en gunstig elektriciteitscontract

Duurzaam en goedkoper. Dat is het nieuwe elektriciteitscontract voor de gemeentelijke gebouwen in West-Friesland. Maandag 10 november tekende ook Medemblik het contract, van negen Westfriese gemeenten met Huisvuilcentrale HVC in Alkmaar. Het nieuwe contract loopt tot 2012 en levert de gemeenten een voordeel op van 30 procent op de marktprijs, ofwel 300.000 euro.

De keuze voor HVC betekent dat Medemblik - met andere Westfriese gemeenten aandeelhouder van HVC - energie uit eigen afval gaat gebruiken. HVC zet in Alkmaar jaarlijks zo'n 666.000 ton brandbaar afval in de afvalverbrandingsinstallatie om in elektriciteit. Genoeg voor een stad met 130.000 inwoners (per jaar). Bijna de helft van het afval waarmee HVC elektriciteit opwekt, bestaat uit organisch materiaal. Daarmee wordt duurzame stroom opgewekt.

Mogelijk ook andere openbare gebouwen
Bekeken wordt nog of gemeentegerelateerde organisaties en/of gebouwen (zwembaden, scholen enzovoort) in het contract worden meegenomen.

Westfriese aanpak
De gemeenten Andijk, Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer, Stede Broec en Wervershoof hebben de levering van hun elektriciteit Europees aanbesteed. De gemeente Hoorn trad namens de gemeenten op als opdrachtgever en heeft de procedure begeleid.

HVC levert de elektriciteit van 1 januari 2009 tot en met 31 december 2010, met een optie voor verlenging van twee jaar tot en met 31 december 2012. De West-Friese gemeenten besteedden gezamenlijk aan, maar hebben elk een afzonderlijke overeenkomst gesloten. Dit is de tweede keer dat deze aanpak is gekozen.