Ministerie van Defensie

11-11-2008
Motor Saab Next Generation
Ondertekenaar: Staatssecretaris van Defensie

Tijdens het Wetgevingsoverleg materieel van heden heb ik u toegezegd nader in te gaan op mijn uitspraken van het JSF-debat van 30 oktober over de motor van de Saab Gripen Next Generation (NG). Ik heb toen gemeld dat nog niet bekend was met welke motor dit toestel zou worden uitgerust. Dit is echter niet juist.

Het was weliswaar mij niet bekend, maar Saab heeft in de antwoorden op de vragenlijst wel degelijk informatie over het motortype, de F414G, verschaft aan het Projectteam Vervanging F-16 van Defensie. Dit projectteam voert op zorgvuldige wijze de actualisering uit van de kandidatenvergelijking in het kader van de vervanging van de F-16. Dit proces wordt door mij niet beïnvloed. Daar hoort bij dat ik niet word geïnformeerd over de gegevens die de fabrikanten hebben verstrekt. Derhalve was ik persoonlijk niet op de hoogte.

Zoals ik heb toegezegd tijdens het debat van 30 oktober heeft het projectteam inmiddels Saab om gegevens verzocht over de geluidsproductie van de combinatie van de Gripen NG en de F414G-motor.

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE,

drs. J.G. de Vries