Gemeente Grave

Vispassage staat tijdelijk droog

Mogelijk is het u al opgevallen dat er momenteel geen water door de vispassage bij de stuw stroomt. Reden daarvoor is dat Rijkswaterstaat de komende weken een aantal werkzaamheden aan de vispassage laat uitvoeren. Zo worden er bij de inlaatconstructie leuningen en hekwerk aangebracht. Tevens wordt in de betonnen inlaatconstructie een afsluitklep geplaatst. Daarmee kan in de toekomst tijdens kleine onderhoudswerkzaamheden de vispassage handmatig worden droog gezet.

Voor de uitvoering van grote onderhoudwerkzaamheden worden zogenaamde droogzetschotten geplaatst. Om de werkzaamheden voor de montage van de afsluitklep in den droge te kunnen uitvoeren zijn deze droogzetschotten inmiddels geplaatst. De vispassage staat daarom tijdelijk droog. De vistrek is in deze tijd van het jaar minimaal, waardoor de vissen nauwelijks hinder zullen ondervinden. Voordat in het voorjaar de optrek van de meeste vissen opgang komt, is de vispassage al geruime tijd weer functioneel.

Bij redelijke weersomstandigheden begint de aannemer op 17 november met de montage van de afsluitklep. Na ongeveer één week worden de droogzetschotten verwijderd en zal er volop water door de vispassage stromen. Leuningen en hekwerk worden geplaatst meteen nadat de afsluitklep is gemonteerd. Voor deze werkzaamheden staan drie weken gepland.

Informatie Dhr. G. Wittenberg, Medewerker Operationeel Beheer en Handhaving, Rijkswaterstaat Waterdistrict Nijmegen Maas (024) 371 77 24