'Nederland moet koppositie regeneratieve geneeskunde nu zeker stellen'

11/11/2008 11:42

DutchFoRM


-Persbericht -

Aan vooravond van financiële impuls van meer dan 1 miljard euro

'Nederland moet koppositie regeneratieve geneeskunde nu zeker stellen'

Noordwijkerhout, 11 november 2008 - Wil Nederland koploper blijven op het gebied van regeneratieve geneeskunde is het nu tijd om een aantal concrete stappen te zetten om die positie te claimen. Met een betere samenwerking binnen en buiten de sector, bundeling van onderzoeksinspanningen en focus op juist die gebieden waar Nederland al een toppositie heeft, is Nederland een heel eind op de goede weg. De oprichting van het Holland House for Regenerative Medicine, een fysiek onderzoekscentrum waarin alle bij de sector betrokken disciplines kunnen worden verenigd, is het meest aansprekende resultaat tot nu toe. Dat is de kern van de boodschap van het Rapport Defining the future of Regenerative Medicine in the Netherlands, dat vandaag is verschenen in opdracht van DutchFoRM, een samenwerkingsverband van instellingen op het gebied van regeneratieve geneeskunde.

Regeneratieve geneeskunde richt zich op lichaamseigen herstel van beschadigde weefsels en organen. Vanuit het samenwerkingsverband worden initiatieven gestart en ondersteund op het gebied van onderzoek, onderwijs en voorlichting.

Het rapport waarin voor de concentratie van toekomstig onderzoek wordt gepleit alsook de verbetering van de samenwerking tussen een groot aantal medische disciplines, verschijnt op het moment dat de Nederlands overheid en bedrijfsleven op het punt staan gezamenlijk meer dan een 1 miljard euro in de Life-Sciences sector te investeren door initiatieven als TI Pharma (gericht op medicijnen), CTMM (gericht op moleculaire medicijnen en vroeg-diagnostiek), BMM en TeRM (gericht op tissue engineering en biomaterialen). Deze initiatieven omvatten allemaal onderzoek onder de noemer 'regeneratieve geneeskunde'. Het rapport pleit ervoor de vrijgemaakte middelen juist dààr in te zetten waar deze het meeste economische rendement opleveren.

Dit kan onder meer worden bewerkstelligd door gebruik te maken van de kracht die Nederland al heeft op dit gebied in hart- en vaatziekten, bot- en gewrichtsziekten en interne geneeskunde. Hart- en vaatziekten bijvoorbeeld zijn doodsoorzaak nummer één in Nederland en zullen tot ver in deze eeuw een serieus gezondheidsrisico blijven. De verdere ontwikkeling van therapieën met behulp van regeneratieve geneeskunde zou wereldwijd het leven van miljoenen mensen kunnen verbeteren.

Ondernemerschap en innovatie zijn nodig om technologie op het gebied van regeneratieve geneeskunde te ontwikkelen. Hiervoor is een evenwichtige balans vereist tussen academisch onderzoek en de praktische toepassingen, waarnaar het bedrijfsleven op zoek is. Wil een dergelijke opzet slagen, dient een optimale omgeving te worden gecreëerd voor start-ups en spin off's van bedrijven als gevolg waarvan Nederland een aantrekkelijke vestigingsplaats wordt voor ondernemingen in de Life Science sector.

Holland House for Regenerative Medicine

Een onderzoekscentrum, onder de voorlopige werknaam Holland House for Regenerative Medicine, waar verschillende disciplines met elkaar samenwerken op het gebied van regeneratieve geneeskunde, is volgens de onderzoekers een andere goede manier om de al sterke internationale positie van Nederland te verbeteren. Het fysiek bij elkaar kunnen brengen van onderzoekers uit binnen- en buitenland is een uitstekende, zo niet de beste, manier om baanbrekend onderzoek te verrichten. Niet door hen weg te halen bij de universiteiten waar ze al werken, maar wel door hen tijdelijk onder te brengen in één onderzoeksgebouw. Internationale samenwerking met landen zoals Zweden en Zwitserland, die ook sterk zijn op het vakgebied regeneratieve geneeskunde, zou het wereldwijde karakter van het Holland House nog eens extra kunnen benadrukken.

Het gebouw, een 'landmark' voor Nederland, symboliseert de samenwerking en multidisciplinariteit die nodig is om voortgang te boeken. Dit laatste is nodig om dit veld verder te ontwikkelen. De configuratie van het gebouw is dusdanig dat het continu verandert. Dit is mogelijk omdat het gebouw drijft en voor wetenschappers verrassende omgevingen creëert waarin zij nauw met elkaar samenwerken. Het Holland House ligt nu nog op de tekentafel maar staat symbool voor de volgende generatie van innoveren. Het geeft een extra impuls aan het internationaal geroemde huidige model van virtuele publiek-private samenwerking.

Over het onderzoek

Het onderzoek verschaft inzicht in de huidige status van regeneratieve geneeskunde in Nederland en geeft richting aan toekomstig onderzoek op basis van wetenschappelijke, economische en sociale factoren. Het onderzoek is gebaseerd op een uitgebreide vragenlijst, aangevuld met interviews met vooraanstaande (inter-)nationale wetenschappers van universiteiten en universitaire medische centra. De visie voor de sector is ontwikkeld in een serie workshops met experts uit de wetenschap, industrie en op het gebied van gezondheid.

Over DutchFoRM

DutchFoRM is een platform van kennisinstellingen, Nederlandse bedrijven en patiëntenorganisaties die zich voor langere termijn committeren aan regeneratieve geneeskunde. DutchFoRM is geïnitieerd vanuit de Nederlandse technologiestichting STW en de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en ontwikkeling ZonMw. DutchFoRM stelt zich tot doel de regeneratieve geneeskunde in Nederland te ontwikkelen als gebied van wetenschap en technologie ten behoeve van gezondheid en bedrijvigheid in Nederland.