Bredeschool.nl

Extra geld voor kinderopvang in grote steden

dinsdag 11 november 2008

Staatssecretaris Dijksma wil drie miljoen extra investeren in opvang in de grote steden. Het geld gaat naar de plekken waar de wachtlijsten het hardst groeien, steden met meer dan 100.00 inwoners.

De stimuleringsmaatregel is nodig vanwege de forse groei van het aantal kinderen op dagopvang en buitenschoolse opvang het afgelopen half jaar. Dankzij capaciteitsuitbreiding werden het afgelopen jaar juist extra plaatsen gerealiseerd, maar de vraag naar opvang groeide harder dan de uitbreiding. Tussen december 2007 en juni 2008 groeide het totaal aantal kinderen dat gebruik van opvang met 48.000 naar 467.000 en werden de wachtlijsten langer. De vraag naar opvang nam vooral toe in de grote steden.

De subsidieregeling om de wachtlijsten aan te pakken, maakt deel uit van een pakket aan maatregelen. Naast het extra geld, staat per 1 september 2008 het Netwerkbureau Kinderopvang klaar om samenwerking en capaciteitsuitbreiding te stimuleren. De subsidie van de werkgroep Onderwijs en Kinderopvang (WOK) is verlengd tot 1 september 2011.