Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Stand van zaken IJsselmeerziekenhuizen 4

Stand van zaken IJsselmeerziekenhuizen 4

Kamerstuk, 11 november 2008

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ/TSZ-2893234

11 november 2008

Tijdens het Algemeen Overleg met uw Kamer op 6 november jongstleden en in verschillende brieven over de stand van zaken in de IJsselmeerziekenhuizen heb ik u aangegeven dat ik u van nieuwe ontwikkelingen op de hoogte zal stellen.

Met deze brief wil ik u daarom informeren over het feit dat afgelopen zaterdag (8 november 2008) duidelijk werd dat van de vijf partijen die een bod hebben uitgebracht op de IJsselmeerziekenhuizen geen enkele partij een volledig sluitende oplossing kon bieden voor zowel de toekomstplannen van het ziekenhuis als het oplossen van de financiële problemen uit het verleden. De biedingen van twee partijen, de MC Groep van zorgondernemer L. Winter en het Sint Jansdal ziekenhuis te Harderwijk, worden beiden als het meest kansrijk gezien. De Raad van Bestuur en de Raad van Toezicht van de IJsselmeerziekenhuizen zullen met deze twee partijen het overleg voortzetten over de details van financiering en de vormgeving van de kwaliteit van de ziekenhuiszorg en de bedrijfsvoering.

Op 6 november jongstleden heb ik u aangegeven dat ik een verantwoordelijkheid heb voor de continuïteit van zorg en om die reden ook een borgstelling aan zorgverzekeraar Achmea heb afgegeven. Ik heb aangegeven deze borgstelling te continueren, totdat door het bevoegd gezag van de IJsselmeerziekenhuizen een zorgvuldige afweging is gemaakt. Ondertussen heeft Achmea aangegeven voor deze periode de financiering te continueren om een faillissement binnen deze periode te voorkomen.

Op maandag 17 november 2008 vindt een vervolgoverleg tussen de Raad van Bestuur en de Raad van Toezicht van de IJsselmeerziekenhuizen met alle betrokken partijen plaats. Ik zal u over de voortgang blijven informeren.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink