Gemeente Overbetuwe


Modder op de weg is gevaarlijk

---

De oogsttijd is weer begonnen. Dit zorgt regelmatig voor kleisporen op de weg. Vooral wanneer landbouwers hun oogst via de openbare weg moeten vervoeren, kunnen er verkeersonveilige situaties ontstaan.

Tijdens het vervoer van de oogst is het onvermijdelijk dat aarde, suikerbieten, maïs, aardappelen, enz. op de weg vallen. Het af- en aanrijden met landbouwvoertuigen van de velden laat ook heel wat moddersporen op de weg achter. Landbouwers of transporteurs moeten dan hun verantwoordelijkheid nemen tegenover de andere weggebruikers en er alles aan doen om de weg schoon te houden. Er kunnen namelijk levensgevaarlijke verkeerssituaties ontstaan wanneer bij regen een besmeurd wegdek plotseling spiegelglad wordt. Deze toestand is niet altijd door de andere weggebruikers te voorzien. Als er een ongeval gebeurt en er is een oorzakelijk verband tussen de modderplek â veroorzaakt door de vervuilerâ en het ongeval dan kan de landbouwer (vervuiler) door de rechter aansprakelijk worden gesteld. Vandaar deze publicatie met de volgende tips en wettelijke verplichtingen.

Tips voor de landbouwer en wettelijke verplichtingen:

⢠Reinigen:
Een bevuild wegdek moet zo snel mogelijk worden schoongemaakt. Soms is het daarbij nodig om de weg schoon te spuiten. Belangrijk is hierbij gebruik te maken van het juiste materiaal (bijvoorbeeld borstels en geen schuivers i.v.m. beschadigen van het wegdek). Voor de veiligheid is het aan te bevelen om tijdens het schoonmaken van de weg een veiligheidsvest met retro-refelecterende delen te dragen, zeker bij donker en slecht weer. De vervuiler kan door de gemeentelijke controleurs of de politie op zijn verantwoordelijkheden worden aangesproken. Als hij dit nalaat, maakt de gemeente de weg schoon. De kosten worden dan bij de vervuiler in rekening gebracht. ⢠Waarschuwen:
Als er slipgevaar is, moet de vervuiler het verkeer hierop attent maken. Dit kan door plaatsing van waarschuwingsborden (klasse 2, type J20 slipgevaar).
Gaat het om een drukke weg of een ernstige vervuiling van het wegdek, waarschuw dan de politie. De politie zal het gevaar signaleren en eventueel het verkeer omleiden. Let wel, dit ontslaat de vervuiler niet van zijn wettelijke plicht tot reinigen van het wegdek en van zijn aansprakelijkheid bij een eventueel ongeval. Het is ook zeer belangrijk dat de waarschuwingsborden worden weggehaald zodra de weg is schoongemaakt. Anders dreigt het effect ervan snel verloren te gaan.

Wanneer bovengenoemde verplichtingen niet worden nagekomen, kan er sprake zijn van een overtreding van artikel 30 van de Afvalstoffenverordening gemeente Overbetuwe 2004. Hiervoor kan een proces-verbaal worden opgemaakt.

Tenslotte vragen wij u het allemaal niet zo ver te laten komen, door de hierboven genoemde tips en wettelijke verplichtingen na te leven en in acht te nemen. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met de toezichthouder van gemeente Overbetuwe, tel. 0481-362344.