Gemeente Overbetuwe


5 extra retourterminals voor inzameling van kunststofverpakkingen
---

De proef met het gescheiden inzamelen van kunststofverpakkingen en drankblikjes is een groot succes. Bij de retourterminal (VIP) op het Europaplein in Elst vinden nu al 4000 aanbiedingen per dag plaats, terwijl er rekening was gehouden met 800.
Na enkele technische aanpassingen om het systeem goed te laten werken, kunnen nu vijf andere VIP's geplaatst worden. Die komen volgend jaar ook in Elst bij C1000 Westeraam, in Zetten op het Julianaplein, op het Dorpsplein in Herveld, in het centrum van Heteren en op het Polenplein in Driel. De grote dorpskernen zijn dan voorzien van een inzamelpunt voor alle soorten lege kunststofverpakkingen zodat inwoners deze verpakkingen binnen een redelijke afstand kunnen wegbrengen. Ook aan de kleinere dorpskernen met een supermarkt (Oosterhout en Valburg) wordt gedacht. Samen met de supermarktondernemers zoekt de gemeente hier naar een passende kleinschalige oplossing. Een deel van de kosten, ruim 91.000 euro, wordt verrekend in de afvalstoffenheffing.
Het gaat dan om ongeveer vijf euro per huishouden. Daar staat tegenover dat inwoners kunnen besparen door de container minder aan te bieden als blik en kunststof apart worden gehouden. Een lediging minder bespaart al zes euro (vanaf 2009).