Politie Twente

Persberichten Politie Twente 11 november 2008

Vrouw aangehouden na bekrassen auto

Borne

Een 75-jarige vrouw uit Borne werd maandag 10 november aangehouden, omdat zij op heterdaad werd betrapt tijdens het bekrassen van een geparkeerde auto.

Maandagavond 10 november omstreeks 23.20 uur kreeg de politie melding van het bekrassen van een auto op de Blauwgras in Borne. Bleek dat een oplettende getuige zag dat een vrouw een auto aan het bekrassen was die voor haar huis geparkeerd stond. De 75-jarige vrouw werd door de politie aangehouden en werd voor verder onderzoek meegenomen naar het politiebureau. Tegen haar zal proces-verbaal worden opgemaakt. (08-141883)

Gewapende overval op een videotheek, politie zoekt getuigen

Hengelo

Op een videotheek aan de Sloetsweg in Hengelo werd maandag 10 november door drie personen een overval gepleegd.

Maandag 10 november werd omstreeks 23.00 uur een overval gemeld. Bleek dat twee medewerkers van een videotheek aan de Sloetsweg in Hengelo door drie nog onbekende daders zijn overvallen. De dader gebruikte hierbij een vuurwapen gelijkend voorwerp en gingen met een nog onbekende buit van door.

De politie is opzoek naar de daders. Wellicht zijn er mensen die het een en ander hebben gezien van de overval. Deze worden verzocht zich te melden. Dit kan via het algemene nummer van de politie, team Hengelo, 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. (08-141880)

Winkeldief aangehouden

Enschede

Een 30-jarige man uit Enschede werd op maandag 10 november aangehouden, nadat hij betrapt werd van diefstal van een fles alcohol.

Maandagavond 10 november omstreeks 18.45 uur zag oplettend winkelpersoneel een man een fles alcohol meenemen zonder deze af te rekenen. De man werd aangehouden en direct aan de politie overgedragen. De man gedroeg zich tijdens de aanhouding erg vervelend en bedreigde het winkelpersoneel. De man kreeg een winkelverbod voor onbepaalde tijd opgelegd en zal zich bij Justitie moeten verantwoorden. (08-141811)

Brandstichting in woning

Rijssen

In een niet bewoonde woning aan de Broedersdijk werd op 10 november rond 23.45 uur brand gesticht. De woning zou op 21 november bewoond gaan worden.

Omwonenden van het pand aan de Broedersdijk ontdekten de brand en waarschuwde brandweer en politie. Onbekenden hadden een brandend stuk papier door de brievenbus van de woning geduwd. De brandweer heeft de brand geblust. De rook kwam inmiddels in de berging van de naastgelegen woning. Omwonenden mogen van geluk spreken dat de getuigen de brand in een vroeg stadium ontdekt hebben. De woning zal op 21 november bewoond gaan worden door een 24-jarige man uit Rijssen. Hij heeft aangifte van brandstichting gedaan. De politie heeft de zaak in onderzoek. Zij roept eventuele getuigen op zich te melden bij de politie in Rijssen op 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000. (08-141885)

Winkeldief met rode kaart aangehouden

Enschede

Een 28-jarige inwoner van Almelo werd op 10 november rond 14.10 uur aangehouden voor huisvredebreuk toen hij zich in een winkel aan de Klanderij bevond. De man was in het kader van het project collectief winkelverbod ooit een rode kaart uitgereikt, hetgeen betekent dat hem de toegang ontzegd wordt voor alle aangesloten winkels. De politie maakt proces-verbaal op. (08-141637)

Man aangehouden voor diefstal, heling en drugs

Enschede

Een 33-jarige inwoner van Enschede werd op 10 november op de Haaksbergerstraat aangehouden voor diefstal cq heling van een bromfiets. Van de diefstal was op 3 november aangifte gedaan door een 19-jarige vrouw uit Enschede.

Politieonderzoek wees uit dat de 33-jarige man als verdachte van deze diefstal kon worden aangemerkt. Surveillerende agenten zagen op 10 november rond 17.20 uur deze man fietsen over de Haaksbergerstraat. Hij werd aangehouden. In zijn fouillering werden behalve drugs ook nog twee mobiele telefoons aangetroffen die ook van diefstal afkomstig bleken te zijn. De man is voor nader onderzoek ingesloten. (08-139946)

Automobilist aangehouden voor rijden onder invloed

Zuna

Een 33-jarige inwoner van Rijssen werd op 10 november rond 23.55 aangehouden voor rijden onder invloed. Hij reed op de Provincialeweg Zuna Rijssen en nam de rotonde aan de verkeerde zijde. Ademanalyse wees 400 ugl uit. (0.92 promille) De man kon geen rijbewijs tonen daar dit in het buitenland was ingenomen voor een grove snelheidsovertreding. De politie maakt de nodige processen-verbaal op. (08-141888)

Politie waarschuwt voor illegale collectanten

Almelo

De politie heeft een aantal meldingen binnen gekregen van mensen die een collectant niet geheel vertrouwde. Hij gaf zich uit als collectant van diverse organisaties. De politie wil voor deze praktijken waarschuwen. Een echte collectant kan zich altijd goed legitimeren. Aangeraden wordt om bij twijfel ook altijd om deze legitimatie te vragen en wanneer men het dan nog niet vertrouwt direct de politie te bellen. (08-139966)


---- --
Persbericht Politie Twente 11 november 2008

Sandra Tiethoff: 053-4555588

Lik op stuk beleid bij aantreffen illegaal vuurwerk

Twente

De politie Twente hanteert in samenspraak met het functioneel parket Zwolle een nieuwe aanpak bij het aantreffen van illegaal vuurwerk bij volwassenen.

Het vuurwerkteam van de politie Twente heeft met het functioneel parket van het Openbaar Ministerie in Zwolle, het parket wat milieuzaken behandeld waaronder ook vuurwerk valt, duidelijke afspraken gemaakt over een lik op stuk afhandeling bij aantreffen van illegaal vuurwerk.

Voor iedere aangetroffen kilo illegaal vuurwerk wordt direct een boete opgelegd. Bij de eerste tenuitvoerlegging g is dat een bedrag van 25 euro per kilo geweest. De officier van justitie bepaald iedere keer de hoogte van het boetebedrag.

Dit lik op stuk beleid kan alleen worden uitgevoerd bij strafrechtelijk meerderjarigen. Minderjarige verdachten worden in Twente, of doorverwezen naar Halt, of gaan, bij ernstige zaken, naar de kinderrechter in Almelo. Naast het feit dat het vuurwerk illegaal en de verdachte meerderjarig moet zijn, is nog van belang dat het vuurwerk voor particulier gebruik is en dat de aangehouden persoon geen handel drijft.

Tot nu toe is in een tweetal gevallen overgegaan tot de lik op stuk behandeling. Eind september werd bij de grensovergang van de A1 bij de Lutte, een Poolse automobilist betrapt. In de kofferbak van zijn auto werd 20 kilogram illegaal vuurwerk aangetroffen. Naast de inbeslagname van dit vuurwerk werd overgegaan met het opleggen van een boete van 500 euro. Deze boete is destijds direct door de man voldaan.

In Hengelo werd door twee Hengeloërs van 19 en 20 jaar op 19 oktober jl. op de Drilscholtenstraat in hun woonplaats een vuurwerkbom tot ontploffing gebracht. Ook deze twee hebben samen een boete van 500 euro gekregen.

Zoals vermeld gaat het bij dit lik op stuk beleid alleen om meerderjarige verdachten. De drie Oldenzaalse jongeren die vrijdag 7 november jl. werden betrapt bij het vervaardigen van een vuurwerkbom, zullen zich bij het Openbaar Ministerie in Almelo moeten verantwoorden.

Politie en justitie hopen dat dit lik op stuk beleid een afschrikkende werking heeft want bij aantreffen volgt direct een fikse boete.

Noot voor de redeactie:
Hieronder cursief afgedrukt, het persbericht wat betrekking heeft op de drie jongens in Oldenzaal met de zelfvervaardigde vuurwerkbom.

Drie jongens aangehouden na maken vuurwerkbom

Oldenzaal

Drie jongens in de leeftijd van 14, 16 en 16 jaar, allen woonachtig in Oldenzaal, werden vrijdag 7 november aangehouden omdat zij bezig waren een vuurwerkbom te fabriceren.

Vrijdagavond 7 november omstreeks 22.20 uur zagen surveillerende agenten op een schoolplein aan de Brem in Oldenzaal een groep jongens die snel voor de politie wegdoken. De agenten konden een 6 tal jongens staande houden. Drie jongens waren in het bezit van vuurwerk en waren bezig een vuurwerkbom te maken. De drie jongens, in de leeftijd van 14, 16 en 16 jaar, allen woonachtig in Oldenzaal, werden aangehouden. Bij hun thuis werd nog meer vuurwerk aangetroffen. In totaal werden 268 knalpatronen en 24 lichtpatronen in beslag genomen. Na verhoor werden de jongens overgedragen aan hun ouders.

tel. 053-4555588


---- --